Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Националната гвардия се изправя срещу COVID-19

[post-views]

Два военни ораба болници  Comfort и Mercy акостират в Ню Йорк и Лос Анджелис.

Coast Guard helicopter crew conducts overflights of USNS ComfortВ началото на борбата усилията на военните се насочват към повишаване на медицинските възможности на цивилната здравна система на Съединените щати. Изграждат се военнополеви болници в Ню Йорк, Сиатъл, Детройт, два военни кораба болници акостират край Ню Йорк и Лос Анджелис. Министерството на отбраната обявява, че ще осигурява респираторни маски и вентилатори от собствените си запаси за гражданското здравеопазване. С нарастването на кризата и армията разширява помощта си за населението. 
Националната гвардия помага на домовете за възрастни хора в Джорджия, а в Илинойс предоставя медицинска помощ в един от местните затвори, засегнат от вируса. 
До мексиканската граница са изпратени допълнителни войски, а в някои щати Националната гвардия помага при проверката на случаи за COVID-19. От министерството на отбраната казват, че там, където се налага, властите в отделните щати могат да използват армията и за контрол на домашната карантина. Ако епидемичната криза застраши обществения ред, политическите лидери могат да прибягват до помощта на гвардията за възстановяването му. 
Най-голямото предизвикателство за американската армия по време на кризата е поддържането на бойната готовност. Повече от 1200 военнослужещи и членове на техните семейства са заболели от COVID-19, а четирима души са починали. По целия свят са отменени редица големи учения, събития и придвижване на персонала. Междувременно проблем създава и спазването на правилата за социална дистанция и стоенето вкъщи. Налага се американската армия да спре повечето тренировки и подготовки, но първите мерки са недостатъчни и се налага да се въведе по-строг контрол. Морската пехота спира да приема новобранци в базата си в Южна Каролина. От заразата силно са засегнати екипажите на бойните кораби поради близкия контакт, отменена е мисията на американския самолетоносач „Теодор Рузвелт“ в Азиатско-Тихоокеанския район. На самолетоносача, акостирал в Гуам, има 200 случая на заразени моряци.  
През по-голямата част от XX век националната сигурност в САЩ означава защита срещу въоръжените сили на противниковите нации. Следователно до този момент тя е военноцентрична и до голяма степен има значение и в чужбина. Атентатите от 11 септември 2001 г. разширяват обхвата на националната сигурност, превръщайки транснационалните терористи в основни врагове и поставяйки борбата с тероризма на водещо място в отбраната на страната. Военните остават първи сред равни в националната сигурност, но по-малко доминиращи отпреди.
Коронавирусната криза в САЩ разширява обхвата на националната сигурност още повече, като прави обществените здраве и устойчивост равни и дори по-важни по значение от противодействието на чужди противници. В резултат на кризата американците биха могли да решат, че подготвеността за пандемии и грижата за здравето са по-належащи приоритети, отколкото готовността за борба с военните заплахи. Това може да доведе до прехвърляне на допълнителни ресурси от военните към други сектори. Така те биха се превърнали от доминиращ в подкрепящ елемент в системата за национална сигурност на САЩ.

Трансатлантическа солидарност и 3D принтери за вентилатори.

Независимо от цялата си военна и икономическа мощ САЩ не остават сами в борбата с коронавируса. Още в началото на пандемията Италия и Турция им изпращат медицински материали, дезинфектанти и вентилатори като проява на трансатлантическа солидарност. По-късно американците връщат жеста, като изпращат за Италия медицинско оборудване, хуманитарна и друга помощ. Помощ за борба с коронавируса е изпратена и за Испания и Франция. 
Съединените щати включват в борбата с пандемията и двата военни кораба болници Comfort и Mercy, като ги закотвят на източния и на западния бряг. Двата кораба имат водоизместимост по 70 000 т, а на борда им работят по 1200 медицински специалисти. Корабите могат да изминат стотици мили на ден. Понякога за едно плаване провеждат по 400 000 лечения. Задачата им сега е да подпомагат болниците на брега.
Изследователската лаборатория на армията на САЩ в Илинойс създава вентилатори, отпечатани с 3D принтери за пациенти, болни от COVID-19.  В екипа са включени повече от 40 инженери, лекари, медицински специалисти и производители. Евтиният ръчен газов вентилатор се нарича Illinois Rapid Vent. Подходящ е и за войници в битка, тъй като машинката е почти с размерите на бутилка с вода. Разработено за по-малко от седмица, устройството е преминало през два милиона успешни тестови дихателни цикъла.
Заплахата от коронавируса променя естествените практики и в американската армия. Независимо от всичко обучението във войската трябва да продължава, включително и на резервистите, но в условия на пълна безопасност за здравето. 
По тази причина Първа армия на САЩ за първи път провежда виртуално обучение на резервните бойци. По принцип резервистите служат по един уикенд на месец или две седмици в годината. Този път Първа армия провежда виртуален боен сбор от 27 април до 2 май, наречен Виртуална асамблея. Всички участници работят по предварително изпратен план от домовете си и всеки изпълнява задълженията си и се отчита на командира. Капитан Кевин Брафлад е историк по професия и служи като командир на взвод. След виртуалното учение той казва, че е участвал в раждането на нещо историческо. 

2-2Както всяка друга американска институция армията на Съединените щати стремително повежда борба срещу коронавируса. Фокусът в действията на военните е подкрепата за гражданските власти по време на кризата.  Анализаторите са убедени, че тази криза ще се отрази за дълго време напред върху развитието на въоръжените сили. В същото време продължава и подготовката за следващи мисии, като този баланс изисква максимални усилия, нови подходи и решения. 
В борбата с пандемията са активирани Националната гвардия на САЩ и резервните компоненти на армията. Със заповед на президента Доналд Тръмп е вдигната на крак Националната гвардия на Калифорния, Ню Йорк и Вашингтон. Малко по-късно към тях се присъединяват и Луизиана, и Ню Джърси. Това на практика означава, че федералното правителство ще покрива разходите до приключването на кризата. В крайна сметка за борба с коронавируса в 50-те щата, окръг Колумбия, териториите в Пуерто Рико, Гуам и американските Вирджински острови са мобилизирани над 16 000 военнослужещи от сухопътните войски и военновъздушните сили на Националната гвардия на САЩ.  Мобилизирани са и лекари и медицински персонал от резерва.

Най-ново

Виж още

Избрани