Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на отбраната инспектира 61-ва бригада

[post-views]
Началникът на отбраната инспектира 61-ва бригада

1-Еftimov-snНачалникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов инспектира 61-ва Стрямска механизирана бригада, за да се увери лично в мотивацията и бойния дух на военнослужещите в Карлово. Командирът на формированието бригаден генерал Деян Дешков му представи образци и техника на въоръжение в поделението. 
След като поговори с всеки от военнослужещите и провери познанията им, адмирал Ефтимов разгледа стрелковото въоръжение на бригадата – автомат „Калашников”, снайперска пушка MSG „Хеклер и Кох”, тежка и лека противотанкова гранатохвъргачка – СПГ-9 МН и РПГ-7, преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела 2М”. На неговото внимание бяха представени и съвременни средства на въоръжение, необходими в условията на модерните въоръжени конфликти: тактически видеопроцесор и таблет, универсален детектор и полева система за радиоактивно заразяване, роботът Packbot 510 за разузнаване и унищожаване на взривни устройства и боеприпаси, безпилотна летателна система Raven за въздушно разузнаване.
Впоследствие адмирал Ефтимов разгледа бронираната пехотна техника, която бе представена от верижната плаваща машина БМП-1П, подвижен команден пункт МСР-1, самоходна минохвъргачка „Тунджа”, 122-мм самоходна гаубица, зенитно-ракетен комплекс ОСА и „Хамър”, като влезе в почти всяка една от машините.
„Нормално е за всеки началник на отбраната да извърши, ако мога така да го нарека, един одит. Едно е да се знаят способностите на Българската армия по щатнодлъжностни разписания, военновременни щатове, образци 
DSCN0243техника, друго е, когато се види на място”, сподели генерал Ефтимов пред в. „Българска армия” и Военния телевизионен канал. „Така може да се усети пулсът на формированията, да се срещне и види от първо лице какво им пречи да изпълняват в пълен обем служебните си задължения в мирно време, как виждат военнослужещите развитието на способностите, които поддържат, каква е визията им и как мислят, че трябва да изглежда БА.” Той обясни, че една от основните му цели е да се запознае непосредствено с онова, което мисли бойният състав по отношение на мениджмънта в отбраната, като посочи, че посещенията му ще продължат с трите вида въоръжени сили.
„Аз съм с много добри впечатления от Карлово, стегнати, организирани, имат желание и плам в очите. Тук човек може да чуе неща, които няма как да ги чуе в Щаба на отбраната, по коридорите на МО, тези гласове трябва да се чуят, когато се формулират модернизационните проекти”, допълни още адмирал Ефтимов.
Накрая на визитата си в 61-ва Стрямска механизирана бригада началникът на отбраната и командирите от военното формирование запалиха свещ в параклиса „Свети Мина” и склониха глава пред Паметника на падналите борци за обединението на България.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани