Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На обучение в САЩ: Отлетяха първите авиолястовици

[post-views]

Димитър Илиев
IMG_2820Първите авиолястовици, които ще усвоят управлението на новата авиационна платформа на българските Военновъздушни сили F-16 Block 70, потеглиха за САЩ. Първата двойка излетя в неделя, а другите двама от първото каре летци от авиобаза Граф Игнатиево заминават във вторник.
Четиримата ще изкарат първия курс на обучение в рамките на 3 години. Първоначално им предстои интензивен 9-седмичен езиков курс по авиационна терминология, който ще завърши в началото на август. След това ще бъдат пребазирани в друга американска авиобаза, където ще продължат с летателно обучение. Първите летци, които вече заминаха, капитан Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев, ще започнат летателната си подготовка на двумоторния турбовитлов самолет Т-6 „Тексън“, а втората двойка – майор Стоян Петков и капитан Александър Велинов, които са с повече летателен стаж и вече са летели на МиГ-29 у нас, ще започнат директно на свръхзвуковия Т-38 „Талон“ с реактивни двигатели. След тази подготовка те ще могат лесно да се научат да управляват и новия F-16 Block 70. Подготвителната програма е много гъвкава и е съобразена с летателната подготовка на всеки пилот. Посредством тази диференцирана подготовка се спестяват разходи за командировъчни за 6 месеца на човек.
Четиримата са най-подготвените летци от групата която ще се обучава в САЩ и вече служат в авиобаза Граф Игнатиево. Останалите четирима ще бъдат летци от Долна Митрополия.
Голямото предизвикателство за летците, които ще получат обучение в САЩ, е, че ще получат квалификация на авиоинструктори и след като се върнат в България, ще участват активно в обучението на млади летци, които да усвоят управлението на F-16 Block 70. Освен това мисията им ще е не само усвояване на самолета като материална част и като платформа, но и в подготовката на нормативни документи по усвояването и експлоатацията му.
IMG_2905„Изискванията към нашите пилоти са толкова високи, колкото към американските им колеги, които се обучават за изтребителната авиация.” Това заяви за Военния телевизионен канал командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.
„Пилотите ще бъдат назначени на специален щат към МО А-142. С тях ще заминат и семействата им, като условието е да прекарат не по-малко от половината от престоя. Парите ще получава самият военнослужещ и това ще осигури едно нормално пребиваване. Веднъж в годината пилотите с техните семейства ще могат да се прибират в България безплатно“, обясни генерал-майор Стойков. Според него престоят на летците е финансово обезпечен.
 „От тук нататък американската страна трябва да изпълни своите ангажименти – да ги посрещне, да ги настани, да ги обучи и да ги върне здрави заедно със самолетите F-16, които към 2023–2024 г. трябва да бъдат пребазирани у нас. Следващите 3 двойки пилоти трябва да заминат в началото на 2021 г.
Успоредно с обучението се работи и по определяне на необходимата инфраструктура за осигуряване на експлоатацията на новата бойна платформа, нейното разполагане и техническите изисквания. Очаква се договорът за вторите 8 самолета да бъде подписан през 2023–2025 г., като при идването им през 2026–2027 те трябва да заменят МиГ-29 при неговото изваждане от строя поради изтичане на назначения срок на служба.
Преди да излетят за САЩ, българските летци бяха на среща в Министерството на отбраната с политическото и военното ръководство на армията. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подари на четиримата по една уникална изработка на икона на Св. Георги. „Св. Георги е светецът закрилник на българската войска и армия, нека да им напомня за България“, заяви военният министър.
„Изпращаме едни подготвени млади хора, за да се обучават на нова техника. 
Това е бъдещето на българската авиация
Това са доказани пилоти тук, в България. Предстои им да се справят с още едно изпитание – да усвоят това, да са бъдещите инструктори на бъдещото поколение наши пилоти. Не искам да иконакажа, че това са най-важните хора от тези, които ще се обучат, но тяхната мисия е изключителна. Пожелавам им здраве, успех и упоритост, всеки от тях е минал през подобни обучения, доказали са се с отлични резултати и не се съмнявам, че ще се справят в тази мисия съвсем успешно“, заяви на изпроводяк Каракачанов. 
След това четиримата се срещнаха и с президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител със съвременни отбранителни способности, заяви президентът и пожела успех на летателния състав, който първи ще премине обучение за усвояване на летателната техника. Румен Радев подчерта, че предстоящото обучение е сериозна инвестиция от страна на българската държава, голямо признание, но и голяма отговорност за младите пилоти. От тях ще се очаква не само да усвоят новата техника, но и да вложат своя принос за модерното развитие на Военновъздушните сили на България.
Четиримата летци са решени да се представят достойно като потомци на авиатори като капитан Димитър Списаревски и да продължат повече от вековната история на българската авиация.

Майор Стоян Петков
„Чувствата са смесени, страхотни очаквания от гледна точка на новите предизвикателства, от друга страна, е раздялата с МиГ-29. Използвам сравнението – МиГ-29 беше първата любов, сега ме чака нова. В живота на човек често се случва така, но първата, детската любов, остава завинаги. Отговорността е голяма, защото ние ще сме лицето на българските ВВС в САЩ.“

Капитан Тодор Тодоров
„Много се развълнувах. Това е една сбъдната мечта в живота на всеки летец изтребител. Готови сме, защото се готвим още от момента, в който сме влезли във военния университет. Още президент f-16оттогава ни подготвяха, че ще има нов изтребител и оттогава чакаме да дойде този момент. Така че смятам, че вече сме готови.  Отивам в САЩ, за да се усъвършенствам, да работя в една среда, пълна с нови предизвикателства.“

Капитан Александър Велинов
„Надявам се да се представя достатъчно достойно, да създам добро впечатление за хората, които никога не са чували за нашата държава. Трябва да се подготвя на достатъчно добро ниво, така, че да мога да приуча останалите мои колеги, когато се върна.“

Старши лейтенант Симеон Георгиев
„Мисля, че съм напълно подготвен благодарение на моите инструктори. Мисля, че имам основата. Имам вече впечатления за Америка, защото доста често се изпращат българи да летят там. Впечатлението е доста добро, искам да го затвърдим. Най-интересно е въвеждането на новите технологии, защото платформата на F-16 е доста по-различна от самолетите, които имаме в България, както и воденето на бойните действия в съвременната среда.”
 

Най-ново

Виж още

Избрани