Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще имаме ли скоро нов храм-паметник във Военна академия?

[post-views]
Ще имаме ли скоро нов храм-паметник във Военна академия?

Излязохме от кризата 
по-силни и 
по-мотивирани, каза генерал-майор д-р 
Груди Ангелов

1„Надявам се в най-скоро време да завърши процедурата за подготовка на терена, определен за изграждане на храм-паметник на загиналите през Първата световна война“. Това каза неотдавна началникът на ВА „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов по повод на предстоящото изграждане на храм в района на висшето военноучебно заведение. Инициативата ще бъде реализирана с изцяло дарени средства, материали и труд – дарени от служители на ВА, гражданите, внуци и правнуци на воините, отдали своя млад живот за постигането на идеала за Обединена България, чиито имена стоят върху паметните плочи в храма на академията, който носи името „Светите архангели“. 

„Никак не е случайно, че сдружението за изграждане на новия храм-паметник носи името „Единение“ – защото единството е това, от което се нуждаем повече от всякога в дни като днешните. Нека всеки наш служител, възпитаник и приятел да даде своята лепта за неговото построяване“, призова генерал-майор Ангелов.
„Готови сме с проекта за изграждане на нов парк и храм-паметник за загиналите воини в Първата световна война в район „Оборище“. Това е идея, по която започнахме работа заедно с генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военна академия „Г. С. Раковски“. След като отворихме за граждани парка на Военната академия, сега ще успеем да го разширим с достъп и от ул. „Черковна“, обяви преди известно време кметът на София Йорданка Фандъкова. 
Очакванията са теренът да бъде подготвен за строителство. Храм-паметникът ще носи името „Св. Георги“. В началото на начинанието българският патриарх Неофит благослови делото и наименуването на храма. 
„Българските войници и офицери, защитавали България с живота си, са ни оставили този завет – да се обединяваме. Само заедно можем да бъдем силни и да вървим напред“, допълни Фандъкова, която е и съпредседател на Инициативния комитет. Столичният кмет посочи, че паметникът ще се превърне в символ на родолюбие и преклонение за всички граждани и гости на София. Фандъкова каза, че този мемориал защитава три силни каузи: да съхранява историческата памет и да бъде място, където да се разказва за нея; да бъде градски парк и зелено пространство за гражданите и гостите на столицата и да допринася за обучение в патриотични и християнски ценности.
Кметът на столичната община благодари на вицепремиера по вътрешния ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов затова, че се е съгласил да предостави терена за реализирането на тази родолюбива инициатива.
Съпредседатели на Инициативния комитет са още и Константин Попов – председател на Комисията по отбрана в Народното събрание, както и внучката на полковник Борис Дрангов – Райна 2Дрангова.
Проектът на парка и храм-паметника е изработен от арх. Стоимен Демерджиев, а идеята е на покойния Красимир Узунов. Идейният проект бе подложен на гласуване и бе постигнато единодушно съгласие параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ да бъде изработен по него.
Припомняме, че на 2 май 2018 г. във Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе заседание на Инициативния комитет за приемане на идейния проект за параклис мемориал във Военна академия „Г. С. Раковски“.
В памет на героите от Първата световна война през януари 2017 г. бе учреден Инициативен комитет за изграждането на параклис мавзолей във Военна академия. Изграждането на мемориал в района на ВА „Г. С. Раковски“ е патриотичен акт на възхвала и преклонение пред подвига и саможертвата на воините, дали живота си за свободата на България по време на Първата световна война.

Обновени са 43 зали 
и кабинети

В академията бяха направени ремонти за повишаване на енергийната ефективност, като през последните месеци са били обновени 43 зали, които след края на кризата ще бъдат обзаведени с нови банки, столове и компютърна техника. В ход е и процедурата за изграждане на дългоочакваното общежитие за около 150 студенти, слушатели, преподаватели и курсисти. Пред завършване са двата нови тенискорта, а вече работи фотоволтаична инсталация с мощност 300 кВтч, която напълно задоволява нуждите на академията от електричество. 
Напълно обновен и оборудван с 60 нови компютърни конфигурации е и Центърът за компютърно подпомагани учения и симулации. Гостите на парка на академията от две години се радват на паметника на бележития български командир полковник Борис Дрангов, а всички са удовлетворени от новия и модерен паркинг с две зарядни станции за електромобили. 
През последния месец са били предприети необходимите мерки за запазване на здравето на служителите, преподавателите и обучаемите. „Вратите на нашата Алма матер остават отворени за знанието, дори да става дума за виртуални портали! Благодарение на съвременните технологии Военната академия първа предприе мерки за справяне с предизвикателството, пред което всички ние днес сме изправени, посочи началникът на висшето военноучебно заведение генерал-майор д-р Груди Ангелов. 

108 години традиции и бойна слава

Настоящата учебна година за военната ни Алма матер започна с 18% увеличение при магистрантите, а благодарение на въвеждането и на бакалавърски програми – общо със 70% повече студенти. При това – във време, в което общият брой на студентите в Република България намаля с цели шест хиляди. 
„Напълно разбираме, че трябва всекидневно да работим, за да запазим доверието на тази прекрасна българска младеж, избрала да учи точно във Военна академия, подчерта генерал-майор Ангелов. 
В своята 108-годишна история военна академия е преживяла забрана и закриване, войни и епидемии, а в последните 73 г. от тях тържествено чества като свой патронен празник рождения ден (по нов стил) на великия български патриот и идеолог на национално-освободителното движение Георги Раковски. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани