Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американски пилот е в неизвестност – изтребител F-15 се разби над Северно море

[post-views]
Американски пилот е в неизвестност – изтребител F-15 се разби над Северно море

f15 ignatievoАмерикански изтребител F-15 се разби над Северно море, край бреговете на британското графство Йоркшиър. Бойният самолет изпълнявал тренировъчна мисия, когато претърпял инцидент. Пилотът е в неизвестност след катастрофата.

Боен самолет F-15C Eagle от състава на 48-о изтребително крило към Кралската военновъздушна база край Съфолк е катастрофирал около 9:30 часа местно време. Изтребителят, потвърдиха от командването във Вашингтон, е изпълнявал рутинна мисия с един пилот на борда. Машината е била във формация с три други, а според докладите метеорологичните условия над Северно море не са били оптимални и е имало мъгла.

Причините за катастрофата, както и съдбата на пилота все още се изясняват, заяви командирът на американската авиогрупа – полковник Уил Маршал, и благодари на британските си колеги за бързата им реакция. Веднага след инцидента беше организирана мащабна издирвателна операция. В нея участват спасителни екипи от Британската армия, хеликоптер на местната Брегова охрана, както и всички плавателни съдове в зоната, където се смята, че е изчезнал самолетът.

Изтребителят F-15 е на въоръжение в Американската армия от 80-те години и се смята за един от най-безопасните в бойната авиация, коментират експерти от базата в Съфолк, с която Пентагонът разполага от десетилетия. Военновъздушните сили на САЩ и Великобритания имат традиционно добро сътрудничество в района и често извършват съвместни полети над Северно море.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани