Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

16 години затвор за шпионаж – Русия осъди бивш американски морски пехотинец

[post-views]
Руската Федерална служба за сигурност съобщи, че е задържала 10 помагачи на международна терористична организация

FSB_RussiaКлючово дело в Русия за шпионаж завърши с тежка осъдителна присъда. Съдът в Москва наказа с 16 години затвор бившия американски морски пехотинец Пол Уилън, след като го призна за виновен по обвиненията за шпионаж срещу Русия. САЩ определиха процеса като нечестен и скалъпен.   

Бившият  американски морски пехотинец беше задържан в хотелска стая в Москва в края на 2018 г. В него е била открита флашка с руски държавни тайни, твърди прокуратурата.

Първоначално държавното обвинения искаше наказание от 18 години затвор за Пол Уилън, но съдът я смекчи на 16, които американецът ще излежи в трудово възпитателна колония със строг режим.

50-годишният американец категорично отхвърля обвиненията. Докато съдът четеше присъдата, от клетката си в съдебна зала бившият военен държеше лист с надпис „Скалъпен процес“, като в същото време призова американския президент да се намеси.

След като беше произнесена присъдата на Уилън посланикът на САЩ в Москва Джон Съливън определи процеса като нечестен и непрозрачен. Дипломатът подчерта, че  присъдата може да навреди допълнително двустранни отношения между двете страни, които са в една от най-ниските си точки, заради твърденията на американското разузнаване, че Русия се е опитала да се намеси в изборите за президент на САЩ през 2018 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани