Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Индия и Китай се обвиняват взаимно за провокирането на кървавите сблъсъци в Кашмир

[post-views]
Задълбочава се кризата в Кашмир – Индия и Пакистан си разменят удари в граничната зона

INDIA PAKSITAN KASHMIRИндия и Китай се обвиняват взаимно за провокирането на сраженията в Кашмир. При сблъсъците в оспорвания хималайски регион загинаха най-малко 20 индийски военнослужещи, съобщиха властите в Делхи. От Пекин не коментират за жертви от тяхна страна.

Не са разменени изстрели при сраженията в Кашмир, настояват и двете страни в конфликта. Според военните доклади боевете са се водили с тояги, бухалки и бамбукови пръчки до късно през нощта в понеделник в района на Ладак.

Първоначално беше съобщено за три жертви, но по-късно от раните си са починали още 17 военнослужещи, съобщиха медиите в Индия и подчертаха, че мъжете са били „пребити до смърт“. Ранените войници са били изложени на минусови температурина голяма надморска височина, обобщават от Индийската армия и настояват, че паднали има и от китайска страна. Подробности обаче не се знаят, още повече, че Пекин се ограничи само до потвърждение на инцидента и отказа да коментира в детайли.

Кървавият сблъсък в граничната зона в Кашмир е първият от 45 години насам и идва на фона на обтегнатите отношения между двете държави. Индия обвини Китай, че прави опити едностранно да промени статуквото, изпращайки въоръжени сили в стратегическата долина Галуан и завземайки огромна площ от нейната територия. Пекин на свой ред настоя, че причина за конфронтацията са атаките срещу китайски войници.

ООН призова за сдържаност. Официална позиция от двете правителства за следващите им ходове все още няма, но армейските командвания почти веднага започнаха разговори в опит да изяснят ситуацията и да намалят напрежението.

Най-ново

Единична публикация

Избрани