Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради Русия НАТО подсилва възпиращите и отбранителните си способности

[post-views]
НАТО на кино

vms-natoНАТО  ще подсили възпиращите и отбранителни си способности, в отговор на нарастващият арсенал от стратегически ядрени ракети на Русия. Това обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтеберг след първия ден от виртуалната среща на военните министри на страните-членки, на която участва вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Независимо от пандемията от Ковид-19 държавни и не-държави актьори продължават с опитите да дестабилизират, подриват и разделят съюзниците в НАТО, заяви генералния секретар на Алианса Йенс Столтеберг. Той посочи, че едно от най-големите предизвикателства за организацията е все по-бързо нарастващия арсенал на Русия, която от години разработва и модернизира ядрената си оръжейна програма. Поведение- стабилизиращо и криещо опасности, посочи Столтенберг.

Йенс Столтенберг- генерален секретар на НАТО:

„Министрите се съгласиха да посрещнем тези предизвикателства с балансиран пакет от политически       и военни елементи. Това включва подсилването на интегрираните въздушна и ракетна система.“

Столтенберг подчерта, че НАТО не планира да предприеме реципрочни действия, като тези на Русия и не предвижда да подсили възпиращия си потенция с разполагането на нови стратегически ядрени оръжия. По отношението на ядреното разоръжаване и подписването на нов договор за стратегически оръжия за масово унищожеи, Столтеберг подчерта, че Китай, като глобална военна сила трябва също да вземе активно участие. По време на срещата бяха обсъдени още мисиите на Алианса в Афганистан и Ирак.  Във втория ден от виртуалната среща  на военните министри Столтберг посочи, че очаква да бъде одобрен планът за действие при евентуална втора вълна на Ковид-19.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани