Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди ангажиментите на страната ни към мисиите и операциите на НАТО и към проектите за инвестиции в отбраната

[post-views]
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди ангажиментите на страната ни към мисиите и операциите на НАТО и към проектите за инвестиции в отбраната

MO-B-1Видеоконферентна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се проведе на 17 и 18 юни 2020 г. От българска страна в нея участва заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Срещата започна със заседание на Северноатлантическия съвет. Министрите на отбраната обсъдиха въпроси, свързани с възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, както и перспективите пред мисиите и операциите на Алианса, с особен акцент върху присъствието на НАТО в Ирак и мисия „Решителна подкрепа“ в Афганистан.

Министрите приеха Концепция за възпиране и отбрана на евроатлантическия регион, чрез която ще се подобри надеждността, ефективността и съгласуваността в действията на НАТО за възпиращия и отбранителния потенциал. Бяха разгледани и руските ракетни системи и способностите на НАТО за противодействие, включително и невоенните.

В изказването си министър Красимир Каракачанов подчерта, че независимо от трудностите основната задача на Алианса остава способността за ефективно и пълноценно възпиране и отбрана. Той препотвърди ангажиментите на България както по участието в мисиите и операциите на НАТО, така и в осъществяването на основните ни проекти за инвестиции в отбраната.

Срещата продължи на 18 юни със заседание, в което участваха върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и министрите на отбраната на Австралия, Финландия и Швеция. Бяха обсъдени съвместните усилия в борбата с пандемията и влиянието й върху сигурността в глобален план. Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО приеха и специален оперативен план за действие при възможна втора вълна на разпространение на COVID-19. Обсъдени бяха и редица въпроси от общ интерес – противодействие на хибридни заплахи, отношенията с Китай, сътрудничеството НАТО-ЕС.

В хода на заседанието беше изразена българската подкрепа за разработения специален оперативен план на НАТО, който да увеличи устойчивостта спрямо евентуална втора вълна на коронавируса. Подчертано бе изключителното значение на стратегическото партньорство между НАТО и ЕС. Само с общи усилия ще сме в състояние да се справим с пандемията, и най-вече с критичните икономически и социални последствия, които тя може да предизвика.

Източник: www.mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани