Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пентагонът пази сателитите от руски и китайски атаки – САЩ представиха първата стратегия за космическа отбрана

[post-views]
Пентагонът пази сателитите от руски и китайски атаки – САЩ представиха първата стратегия за космическа отбрана

United_States_Space_Command_emblemЦелта на САЩ е да защитят сателитите си от евентуални руски или китайски атаки и за постигането ѝ разчитат на подкрепа от своите съюзници. Това гласи новата Американска стратегия за отбрана в Космоса, представена от високопоставен служител на Държавния департамент.

Настоящата стратегия е първият подобен документ, определящ функциите и целите на Космическите сили на САЩ. Според нея основната задача на Вашингтон е да поддържа цивилното и военното си превъзходство в Космоса. По-специално, фокусът е поставен върху опазването на геолокационните сателити, от които зависят както армията, така и службите за спешна помощ, публичният транспорт, а дори и някои финансови услуги.

Китай и Русия обаче развиват способностите си за кибератаки. Те разработват електромагнитни оръжия, сателити-убийци и противосателитни ракети, с които пряко заплашват функционирането на нашите спътници, заяви директорът на Пентагона по космическите въпроси Стивън Китей. Той анализира последните постижения на Москва и Пекин и подчерта, че макар Вашингтон да има преднина, подобни програми са много сериозна заплаха. Военните доктрини на тези две страни разглеждат Космоса като стратегическо бойно поле при бъдещи войни и разчитат там да намалят ефективността на САЩ, посочи Китей.

Стратегията на Вашингтон разглежда хипотезата за космическа ядрена атака и отбелязва като огромно постижение усппешното изпращане на астронавти в Космоса с кораб на частна компания в края на май. Документът залага на засилено партньорство с промишления сектор, както и на традиционното сътрудничество с редица държави в рамките на инициативата за Междусъюзнически космически операции.

Най-ново

Единична публикация

Избрани