Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Укрепен ЕС с по-голяма отговорност – Меркел представи германското европредседателство

[post-views]
Ангела Меркел се оттегли от лидерския пост на партията си

merkelНужно е Европейският съюз да бъде укрепен, но и да поеме по-голяма отговорност в света, каза германският канцлер Ангела Меркел, представяйки представи пред Бундестага целите на председателство на Съвета на ЕС, започващо от 1 юли.

„Драматичните последици от пандемията за света изискват Европа да поеме по-глобална отговорност“, каза Меркел. „Сега светът се нуждае от силния глас на Европа за опазването на човешката чест, на демокрацията и свободата“, заяви тя пред германските депутати, цитирана от „Ройтерс“. Нужно е и да се говори с един глас за Китай – призив и на върховния представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел.

Пандемията обаче показа и „колко уязвим е ЕС“, продължи Меркел. По думите ѝ първата задача в блока е консенсус за възстановяването.

Канцлерът изрази желание да се постигне преди края на юли споразумение по плана на стойност 750 млрд. евро, предназначени за възстановяване на ЕС след кризата с коронавируса, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА. Така Европейският парламент и националните парламенти ще имат достатъчно време да ратифицират споразумението, както и следващия бюджет на ЕС, до края на годината, добави Меркел.

По-рано и Франция обяви, че се надява на консенсус до юли. Европейските лидери ще проведат утре видеоконферентен разговор по този план, а според Меркел това ще стане и на физически срещи по-късно през годината.

Източник: dnevnik.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани