Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията на Португалия

[post-views]
Армията на Португалия

portugaliaВ началото на март португалското министерство на отбраната започва проучване за доставка на военни съоръжения в борбата с коронавируса. В очакване на разширяване на огнището на COVID-19 въоръжените сили насочват вниманието си към Порто, където обстановката е най-сложна. Министърът на отбраната на Португалия Жоао Гомес Кравиньо заявява, че се разглежда свободният капацитет на болницата на въоръжените сили в града. Освен това военното министерство проверява всичко, което може да бъде предоставено на Националната здравна система, за да допринесе в колективните усилия за борба срещу коронавируса. Министър Кравиньо казва още, че „първоначалната подготовка засяга всички португалци – правилата за хигиена и дистанция трябва да се разпространяват нашироко и да се спазват от всички“. Министърът допълва, че както и да се развие пандемията в Португалия и в света, армията и обществото трябва да са подготвени. 
Тези думи на португалския министър на отбраната, превърнали се впоследствие в обществена практика, дават очевиден резултат. В средата на април светът си задава въпроса, защо Португалия не е толкова засегната от COVID-19, колкото съседна Испания? Отговорът, който идва от Португалия, е, че страната е отделила повече време за подготовка, освен това португалците демонстрират висок дух и масово спазват мерките за ограничения на движението, спазване на дистанция и т. н. Това позволява на здравните власти и правителството с помощта на армията и полицията по-лесно да управляват епидемията.  
Португалия успява да отдели повече време за подготовка на болниците и за увеличаване на капацитета на интензивните отделения.

Борбата започва от 2-2 (31)
военните болници

В Португалия зад твърде обикновеното наименование Военномедицинска служба всъщност се крие широко разклонена военна здравна система. Мисията на тази система е да осигури медицинска подкрепа на въоръжените сили, да поддържа и възстановява непрекъснато необходимия оперативен капацитет, да обслужва военни части от съюзнически и партньорски армии, пребиваващи на територията на страната. 
Португалия е домакин на няколко големи военни учения на НАТО. Едно от тях е ежегодното Real Thaw. В него участват военновъздушни и военноморски сили, както и сухопътни войски от Португалия, Дания, Франция, Холандия, Испания и САЩ, 35 самолета и 1500 души персонал.  По време на учението в реалистична среда се провеждат въздушни, морски и сухопътни операции. Военната здравна система на Португалия осигурява  и медицинска помощ за резервисти и пенсионирани военни и техните семейства, включително и военни с увреждания. Наличието на солидна система за медицинска подкрепа на въоръжените сили става все по-належащо в съвременния сценарий от международни конфликти. Все по-ясно се усеща и необходимостта от нова организация на здравното обслужване за въоръжените сили, която да може да отговори не само на техните днешни изисквания, но и на утрешните им потребности, предвид социаликономическия профил на Португалия. Той обхваща цялата човешка, материална, финансова и болнична инфраструктура. 
Въпреки отдавна възприетата централизирана структура на управление на военното здравеопазване сложността и чувствителността на темата водят до процес на поетапна и постъпателна реформа, която, след като приключи, ще разполага с едно изключително постижение – единна военна болница с два полюса – в Лисабон и в Порто. Отдел „Образование, обучение и изследвания“ в новата система отговаря за обучението и следдипломното образование във военното здравеопазване, както и за координацията на клиничните изследвания в тази област. В отдела ще бъде интегриран и Биомедицинският симулационен център за образование, обучение и оценка, който ще подпомага въоръжените сили в обучението за решаване на спешните случаи. 
Португалските въоръжени сили развиват дейности с участието на военноздравния персонал в различните области на международното сътрудничество с НАТО, Международния комитет по военна медицина (МКММ), Общността на Португалски говорещите страни (CPSC) и със страни, партньори в контекста на двустранното сътрудничество, като Ангола, Бразилия, Тунис, Алжир и Мароко. Над 700 души от Португалските въоръжени сили участват в мироопазващи операции и мисии на НАТО зад граница, включително и военен медицински персонал. 

koronavirus_portugaliaКак помагат въоръжените сили

В началото на май „Ройтерс“ разпространява един анализ на генерал-майор от резерва Карлос Бранко от португалските въоръжени сили. В него генералът разглежда начините, по които въоръжените сили помагат на гражданските общества в борбата с COVID-19. Според генерал Бранко появата на коронавируса сварва държавите неподготвени за справяне с такава пандемия. 
Въоръжените сили предлагат на страните си помощ най-вече в две направления – здравеопазване и вътрешна сигурност. Тази помощ в различните държави е различна.  Например „извънредното положение“ не означава едно и също навсякъде и военните не са „субектът“, те само оказват подкрепа. Обхватът на тази подкрепа зависи от това, как страните са засегнати от пандемията, какво казва националното законодателство за намесата на военните във вътрешните работи, какви са ресурсите на въоръжените сили, както и от начина, по който културата и традицията в една държава формират отношенията между военни и общество.  
Не всички, разбира се, имат военни кораби болници и логистичните възможности на американците. Някои въоръжени сили могат да произвеждат лекарства. Армиите на големите държави разполагат със значителни запаси от лекарства и медицинско оборудване, както и с добри връзки с научни и индустриални общности. Някои държави призовават резервистите. В други страни армията помага на полицията при граничния контрол. Използват се военни хеликоптери за наблюдение на границите. На много места войската помага и за спазване на социалната дистанция и карантината по улиците. В някои градове военните използват дронове с високоговорители. 
Военните организират контролно-пропускателни пунктове, участват в съвместни патрули с полицаите, помагат на населението, поддържат реда и регулират движението, осигуряват защита срещу оръжия за масово унищожение, извършват дезинфекция и транспортират и съхраняват стоки. Много важен аспект от участието на армиите в борбата с COVID-19 е изграждането на военнополеви болници и подсилването на гражданското здравеопазване. На места военните дори превръщат казармите в детски ясли. В някои страни военни лекари поемат ръководството на цивилни болници. Изключителна е помощта на могъщата военнотранспортна авиация, в частност на НАТО, която разнася медицински материали и оборудване по целия свят. В крайна сметка пандемията показва, че военната медицинска помощ може да бъде инструмент и на дипломацията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани