Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обединяват и „барети“ жандармеристи

[post-views]
Въвеждат тайни арести – не съобщават на близките 24 ч

arest mvr baretiСлужители от Жандармерията започват обучение в антитерористични действия, след като на първо четене депутатите одобриха Жандармерията да се обедини с антитерористичното звено СОБТ в нова структура. Това е една от големите промени в Закона за МВР.
Част от сценариите на обучението включва  преследване на терористи и стрелба, бягство на заподозрените и опити за взрив, барикада в обществена или изоставена сграда. След подготовката на жандармеристите ще се формират специални патрули, подготвени да действат заедно с командосите при терористични заплахи, нападения и кризи със заложници. 
Очаква се те да станат част от полицейска структура, която ще обедини жандармерията и баретите. Създаването на новото елитно звено цели противодействието на терористични действия. „Това са едни специализирани звена на жандармерията, които се подготвят спрямо личностните им качества, спрямо това, какви умения притежават – като физическа подготовка, умения  за боравене с оръжие. И на тези служители залагаме при това обучение“, обяснява директорът на Дирекция „Жандармерия“ Красимир  Добрев. „Те придобиват знания как да се движат в тактическа формация, така че да имат контрол върху средата около тях. Да могат да използват предоставените от самия терен прикрития, укрития, за да могат впоследствие да докладват, да комуникират, да взаимодействат с останалите на място сили на реда“, допълва Георги Гайков, командир на СОБТ – МВР. У нас през последните две години през обучения по антитерор са минали много от служителите в системата. „Обучаваме се как да неутрализираме масов убиец в градска среда, движението на екипа, как да се стиковаме, как да реагираме – детайли, на които реално няма кой друг да ни научи“, разказва служителят на жандармерията Димитър Игнатов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани