Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Алпийци действат при мълнии, дъжд и вятър

[post-views]
Алпийци действат при мълнии, дъжд и вятър

DSC06156Отново се уверих, че мога да 
разчитам на своите подчинени, 
казва командирът на 101-ви полк полковник Димитър Кацаров 
101

От 8 до 17 юни в местността „Смолянски езера” се проведе летният полеви лагер на военнослужещите от 101-ви алпийски полк. В него участваха алпийските роти с командири капитаните Радван Сираков, Георги Панайотов, Златко Белев, Иван Атанасов и Светослав Колев, щабът на полка, разузнавателен взвод и логистичен модул. За 5 дни – от 8 до 12 юни, занятия водеше и инженерно-сапьорният взвод. 
По време на пребиваването в планината воините спазваха строги 
противоепидемични мерки
Два пъти в денонощието се извършваше  дезинфекция на лагера – на всички палатки за настаняване, полеви столови и на целия район. На три места осигурихме бидони с дезинфекционен разтвор, а в столовите бяха поставени дезинфектанти за ръце. Медицинските лица на полевия медицински пункт сутрин и вечер измерваха телесната температура на участниците, включително и при провеждането на нощните занятия и преходите при оцеляването, отбелязва командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров, който бе началник на лагера. 
Всички формирования са провеждали 48-часови занятия по патрулиране, бивакуване и 
оцеляване 
в планината
101и извършване на пеши марш на разстояние 32 км. Сборното разписание е било съобразено с местата за провеждане на занятията. Така последователно 101всички алпийски роти и разузнавателният взвод са преминали през различните етапи на обучение. На всяко 48-часово занятие военнослужещите са били с пълно бойно снаряжение, със средства за оцеляване и за бивакуване, както и с храна, която са си носели. През първия ден са преминавали 16 км, бивакували са на определено място и през втория ден са преодолявали още 16 км. През това време е нямало подвоз на храна и допълнителна логистична подкрепа.  
Лагерът е бил на 1540 м надморска височина. А занятията са се водили и 
на 2000 м надморска височина
Участвах в преходите на две от алпийските роти. Планирал съм тези занятия и исках лично да видя как се преодоляват разстоянията по силно пресечени местности с денивeлации от 1000 до 1300 м. Като бях с втората рота, имаше мъгла, видимост до 5–6 м, силен вятър, температурата не беше повече от плюс 2–3 градуса, разказва началникът на лагера. 
Другите занятия са били по 10 часа на ден, плюс тези през нощта. Водени са обучения по огнева подготовка, тактическа подготовка, алпийска подготовка, ЯХБЗиЕ, инженерна подготовка и военна топография – движение по азимут. Нито едно занятие не е било провалено. Огневата подготовка през деня и нощта е преминавала на стрелбището в района на полка. Воините са ходили пеш дотам и обратно в лагера, като преходът е бил около 6–7 км. 
За времето от 11 до 15 юни е проведен и 5-дневен специализиран курс за всички снайперисти от полка. През първите няколко дни те са водили обучение във формированията си. След това са били отделени и с тях е имало теоретични занятия и занятия по огнева подготовка – стрелба от различни позиции по различни цели. На 14 и 15 юни се е състояло общото финално тактическо занятие, което е включвало действие по двойки, придвижване, разузнаване и стрелба по целите. На 15 юни снайперистите са се прибрали в лагера и са се включили в своите формирования.
Нямало е ден, в който да не вали
Въпреки тежките метеорологични  условия и ниските температури всички занятия са се провели без промени съгласно предварително подготвеното разписание. На 10 юни е имало рискови ситуации, тъй като близо до ротата, която е провеждала алпийска подготовка, буквално на стотина метра са падали мълнии. И временно занятието е било прекъснато. Воините са видели как е минала мълния по един стационарен „тролей” с метално въже. Единствено това е притеснило командира на 101-ви алпийски полк.
Лагерът завърши в сряда вечерта. Полковник Димитър Кацаров е доволен, че е преминал при тежки метеорологични условия. Обобщава, че е обнадежден от видяното и отново се е уверил, че може да разчита на подчинените си. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани