Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ден на курсантското управление във ВВМУ: Курсант „стана“ адмирал за 1 ден

[post-views]
Ден на курсантското управление във ВВМУ: Курсант „стана“  адмирал за 1 ден

IMG_6799Нашето Морско училище е на второ място в света – след нас са САЩ, Великобритания, Русия, Германия, Японияvms

Курсант мичман Георги Стамов „стана“ флотилен адмирал за един ден. Това се случи по време на Деня на курсантското управление във ВВМУ. Ритуалът е част от вековните традиции на Морско училище и датира от 1967 г., а тази година се провежда за втори път след възобновяването му през 2019 г. Мичман Стамов пое длъжността началник на ВВМУ от флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и веднага уверено, със замах започна да ръководи училището. Колеги съвипускници на Стамов бяха назначени също на възлови командни длъжности във флотската ни Алма Матер, които незабавно поеха своите ресори и започнаха също така уверено да изпълняват новите си отговорности.
„За мен е чест в този ден да бъда сред вас. Вие имате редкия шанс да учите не само в най-доброто българско военно училище, но и привилегията да завършите едно от най-добрите в света военноморски училща. Убеден съм, че това, което сте научили тук, ще ви даде възможност да изпълнявате вашите задължения като български офицери по най-достойния начин. Защото, както се формира характерът на един млад човек в заведението, в което учи, както се формира неговата вяра в бъдещето, така ще протекат неговият живот и неговата служба”, заяви военният министър Красимир Каракачанов.
Той награди курсанти за отлични резултати по време на обучението и за проявени лидерски качества. Министър Каракачанов благодари на младите хора за това, че са избрали военната професия. „Тя е най-достойната, защото човек жертва своята младост и до голяма степен своята свобода, за да служи на своята държава, за да гарантира сигурността и спокойствието на всички българи”, подчерта Каракачанов. По-късно пред журналисти съобщи, че при планирането на военния бюджет догодина ще бъде заложено увеличение на парите за военните училища. 
Началникът на отбраната пък си спомни за славните години, когато е учил в Морско училище и е овладявал тайните на военноморското изкуство. „Имах възможност да ви посетя по време на периодa на карантина, наложена заради пандемията с COVID-19. Убедих се лично колко добре беше организиран вашият живот, колко сте мотивирани и как добре се справяте в тези условия”, обърна се към курсантския строй адмирал Емил Ефтимов. Той подчерта важната роля на командирите, преподавателите и ръководството на Военноморското училище, които са вземали правилни решения за организацията на учебния процес и подготовката на курсантите в този сложен период.
„За годините на обучение не само калявате тяло, воля и дух, овладявате технологии, но и развивате своите лидерски качества. Бъдете убедени, че ако служите честно и отговорно, правилните решения се отплащат”, категоричен бе военен №1.
„В този строй се намират изключително доблестни военнослужещи, ясно осъзнали своя дълг към Родината”, подчерта в словото си пък началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” флотилен адмирал Боян Медникаров. Той поздрави курсантите и изрази увереност в техния успех, след което връчи символа на властта на курсант мичман Георги Стамов. Флотилиен адмирал Медникаров съобщи, че тази година нашето Морско училище заема второ място в ежегодната класация на Международната асоциация на морските университети, изпреварвайки почти всички най-престижни морски висши учебни заведения в света. Зад нас са водещите морски академии и университети на САЩ, Великобритания, Русия, Германия, Япония и др.

vmsВВМУ с модерен център за обучение с корабни спасителни средства

Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров” вече разполага и със супермодерен Център за обучение с корабни спасителни средства, който се намира в района на Пункт за базиране – Варна, и е част от структурата на Висшето военноморско училище. Центърът разполага с бързоходна спасителна лодка, моторна лодка и устройство, позволяващо пускането им на вода. В него ще се извършва целият комплекс от упражнения по спасяване и по време на морски бедствия в реална обстановка с курсанти и студенти от ВВМУ. След практическите занятия те ще получават и сертификат, изискван от Морска администрация за всеки член на плавателния състав. Веднага след откриването бяха направени и първите демонстрации на възможностите на новото съоръжение. Центърът бе открит от военния министър Красимир Каракачанов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началника на ВВМУ флотилиен адмирал Боян Медникаров.
По-рано същия ден министър Каракачанов и адмирал Ефтимов посетиха Щабния военноморски комуникационен елемент на НАТО. Те се запознаха със задачите, които структурата ще изпълнява в бъдеще, и разгледаха техническото й оборудване.

Най-ново

Единична публикация

Избрани