Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС и КОВИД-19 – блокът обсъжда плана си за икономическо възстановяване

[post-views]
Общо 15 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

koronavirus (2)

Лидерите на ЕС обсъдиха в онлайн връзка  плана за икономическо възстановяване на общността след пандемията от КОВИД-19. Заради  липсата на консенсус се очакват се трудни разговори за това, как да изглежда спасителна помощ. Лидерите коментираха още и новия  7-годишен бюджет на съюза.

В разгара на пандемията от КОВИД-19 в Европа и икономическите последици заради ограниченията се оказаха поредното голямо предизвикателство, което поставя на карта бъдещето на блока.

Причината за това са разногласия между отделни страни членки за това, как точно да изглежда спасителният план. Общото е че всички са съгласни с предложението на ЕК да бъде създаден фонд в размерите на 750 милиарда евро, от които 500 милиарда да бъдат отпуснати като безвъзмездна помощ. Макар и идеята да получи подкрепата на Германия и Франция – двете най-големи икономики на ЕС, то страните от т.нар. пестелива четворка – Австрия, Нидерландия,  Швеция и Дания, са твърдо против да плащат дълговете на финансово закъсалите още преди пандемията, като Испания и Италия. Освен помощта разногласията има и за финансовата рамка на следващия 7 годишен бюджет на общността.

И докато Европа търси план да излезе от кризата, то пандемията от КОВИД-19 по света продължава да се разраства с бързи темпове.

В САЩ продължават да отчитат пик на заболяването е една дузина щати.  Страната засега държи челното място по брой заразени и починали. Независимо от това главният здравен експерт д-р  Антъни Фаучи заяви, че връщането на ограниченията няма да реши проблема, а ще постигне по-добър контрол на заболяването в най-засегнатите райони.

Междувременно Китай, смятан за родината на новия коронавирус, продължават усилията на властите да ограничат разрастването на появилото се ново огнище в Пекин, което според властите е внесено от Европа.

На фона на бързото разрастване на пандемията от СЗО изразиха надежда още до края на годината да бъдат произведени няколко милиона ваксини, а до края 2021 г. техния брой да надхвърли 2 милиарда. От организацията посочват, че на този етап има 10 потенциални ваксини.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани