Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Контраадмирал Кирил Михайлов: Предстои горещо лято за ВМС

[post-views]
Контраадмирал Кирил Михайлов: Предстои горещо лято за ВМС

IMG_6253– Г-н контраадмирал, как се отрази пандемията от COVID-19 на флота ни ?
– Безспорно обявените извънредно положение и извънредна епидемична обстановка в страната повлияха върху планирането и провеждането на голяма част от мероприятията, заложени в Плана за подготовка на Военноморските сили през 2020 г. Искам да подчертая, че във ВМС са взети своевременно мерки и стриктно се изпълняват заповедите на министъра на отбраната, министъра на здравеопазването и указанията на началника на отбраната с цел недопускане на заразяване на военнослужещите и цивилните служители с новия коронавирус (COVID-19). Вследствие на това във ВМС няма регистрирано заразяване. Корабните екипажи и бреговите формирования продължават планираната за годината подготовка, изпълнявайки своите тактически учения на море и на брега. Ежедневната дейност в базови условия се осъществява с редуциран брой на личния състав, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Занятията, планирани за провеждане в закрити помещения, са препланирани да се проведат на открито. Работните срещи, съвещанията и конференциите се провеждат неприсъствено, по видеоконферентна връзка. Всички мероприятия, свързани със служебната дейност и съпроводени с масово струпване на хора на закрито, са отменени или препланирани за второто полугодие на годината. Най-голямото предизвикателство пред нас в тези условия беше осигуряването на участието на фрегата „Верни“ във Втората постоянна корабна група на НАТО и ротацията на офицерите ни в щаба на групата. ВМС изпълниха поетите съюзни ангажименти въпреки усложнената обстановка и това се оцени много високо от нашите съюзници. 

– Предстои поредното горещо лято, в какви учения ще участвате и къде?
– Наистина ще бъде „горещо лято“ за Военноморските сили. Започнахме с провеждането на тактическото учение „Черно море 2020“ на Флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС от 8 до 12 юни 2020 г. и тактическо учение с експериментална ракетна стрелба на бреговия ракетно-артилерийски дивизион. В същия период осигурихме и безопасността на корабоплаването в района за провеждане на бойни стрелби на формированията за ПВО от СВ и ВВС на ЗП на ВВС „Шабла”. Личен състав от ВМС проведе бойни стрелби с ПЗРК „Стрела 2 М“. През юли в морските пространства на Република България предстои националното учение на ВМС с международно участие „БРИЗ 2020”, домакин на което ще е Бургас. До края на летния период, който по традиция завършва с честването на седмицата на морето от 3 до 9 август и отбелязване на празника на флота, представители на Военноморските сили ще вземат участие в международни учения в Гърция, Украйна и Румъния.

IMG_8495– Как са планирани ученията и как ще се съчетаят те с наваксването, ако има такова, с другите мероприятия, които са били отложени заради пандемията ?
– Ученията във ВМС ще продължат да се провеждат с приоритет, така както са планирани – при стриктно изпълнение на указанията за прилагане на противоепидемичните мерки. Всички мероприятия, които се планираха за провеждане през второто полугодие на 2020 г., във връзка с обявеното извънредно положение в страната се прецизираха и организираха, така че да не оказват негативно влияние на подготовката и провеждането на ученията.

– Докъде стигна проектът за нови бойни кораби и как виждате този процес в близкото и по-далечното бъдеще?
– Проектът за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба е приоритетен както за ВМС, така и за Българската армия. Реализирането му се осъществява по план, като процедурите са на финалния етап. През последния месец Междуведомствена работна група, назначена със заповед на министър-председателя на Република България, работи по изготвянето на преговорната позиция за започване на преговорния процес. На 16 юни в Министерството на отбраната започнаха официалните преговори с избраната за изпълнител компания. При успешен край на процедурата и подписване на Договор между Министерството на отбраната и немската корабостроителна компания Fr. Lürssen Werft GmbH&Co.KG предстои строеж на корабите на територията на Република България. Приемането на новопостроените кораби в редовете на ВМС се очаква в края на петата и шестата година след подписване на договора.

– Как стои въпросът с кадрите при Вас, какъв е процентът на напускащите и на новопостъпващите във флота?
– Попълнението на личния състав е динамична величина, която се променя буквално всеки месец. В периода 2013–2017 г. се наблюдаваше тенденция некомплектът във ВМС да расте с около 1,0% всяка година, като достигна до максимална стойност от 18%. На практика броят на напускащите военната служба беше по-голям от броя на постъпващите. Впоследствие картината се промени и се наложи обратна тенденция – броят на постъпващите на служба стана по-голям от напускащите. Причините за това се коренят в проведена активна рекламна кампания „Бъди войник“ и най-вече в предприетата политика на Министерството на отбраната по отношение на повишаване на доходите на военнослужещите – на три пъти последователно Kadm- Mihajlov-foto-Viaraпрез 2018 г., 2019 г. и в началото на 2020 г., основните месечни възнаграждения бяха увеличени средно с 10%. Към настоящия момент ВМС са окомплектовани на 88%, което позволява изпълнение на възложените им задачи в пълен обем.

– Как се осъществява процесът на кариерно развитие във флота и какви са възможностите за това?
– Съгласно Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България отделните категории военнослужещи имат различни варианти:
– матроси – длъжностно развитие в съответствие с придобитата военна квалификация;
– старшини и офицерски кандидати – професионално развитие чрез заемане на длъжности съобразно професионалната им квалификация;
– офицери – осъществяват своето кариерното развитие чрез заемане на длъжности в кариерни области и полета съобразно военната им специалност, придобита във ВВУ, което са завършили.

Важно е да се отбележи, че законът дава възможности на всички военнослужещи чрез обучение и повишаване на своята квалификация да се развиват във военната йерархия. Всеки матрос след прослужване на три години във ВМС има право да се обучава в Професионален старшински колеж във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна. При завършване на това обучение те придобиват IV степен на професионална квалификация по професията „Старшина“ за ВМС и им се дава възможност да се развиват до военно звание „Мичман“, включително. Наскоро бяха направени промени в законовата и нормативната уредба и сега матроси и старшини, притежаващи образователно-квалификационна степен бакалавър или магистър по цивилна специалност, близка до военна такава, по определен ред могат да се обучават в продължение на една учебна година във ВВУ и да придобият първо офицерско звание „лейтенант“.

– Какво предстои пред ВМС освен ученията в близко и по-далечно бъдеще?
– До края на годината се очаква във ВМС да постъпят два кораба тип „минен ловец“ и два подводни апарата за обследване на морското дъно Remus. С тяхното приемане на въоръжение противоминните възможности на Военноморските сили ще се увеличат чувствително. Създадена е необходимата организация за тяхното приемане в състава на флота, както и за обезпечаването им с необходимия личен състав. Планирана е и подготовката на екипажите, като целта е максимално бързо усвояване на техните възможности и пълноценното използване във ВМС. На 1 юли предстои откриването на Военноморски координационен елемент, като част от Морския оперативен център в пункт за базиране  Варна. В по-дългосрочен план основни задачи пред Военноморските сили са поддържането на материалната част и готовността на силите, и по-специално на декларираните кораби в инициативата за готовност на НАТО, подготовката и сертифицирането на морска тактическа група за специални операции и разбира се, най-важната задача – подготовката на личния състав и ВМС за получаването на новите многофункционални патрулни кораби.

IMG_6415До няколко години ще обучаваме подводничари
На 25 май се навършиха 104 години от вдигането на българския военноморски флаг над подводницата UB-I-8, зачислена в българския флот като UB-18, но в документите определяна и като „Подводник №18“. Освен „Подводник №18“ под български флаг са плавали още две подводници тип „М“, две подводници проект 613 и четири проект 633. За съжаление, на 1 ноември 2011 г. бе изведена от строя последната българска подводница. Но, оказва се, това не означава край на подводното корабоплаване в България. 
„В Министерството на отбраната, Щаба на отбраната и Военноморските сили се работеше по изготвяне на разчети и запълване на образувалия се вакуум. Казвам образувалия се вакуум, защото липсата на подводници създава проблеми не само в подготовката на патрулните сили на ВМС, но води и до по-трудно изпълнение на други действия, където скритостта на подводниците е несравнимо предимство: разузнаване, наблюдение, следене, а при агресия против суверенитета ни – и нанасяне на удари и поставяне на минни заграждения. И да не забравяме, че Република България е външна граница по море на НАТО и ЕС, което поставя определени изисквания към защитата ѝ.  Надявам се да се сбъднат думите, които вицеадмирал Манушев произнесе при предоставянето във Военноморския музей на флага и гюиса на последната подводница, а именно, че скоро ще си ги вземем обратно и ще се развеят на нова българска подводница“, посочи контраадмирал Кирил Михайлов. 
През последните няколко години поради наличието на политическа подкрепа се засили работата по възстановяване на подводните сили. Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов направиха изявления относно възможността за възстановяване на подводното корабоплаване, защото към момента съществува реална възможност. 
„Финансирането на отбраната създава предпоставки това да се направи и по тази причина, следвайки действията на политическото и стратегическото ниво, организирах във ВМС да се проучат и анализират възможностите за придобиване на употребявани подводници. Няма да се ангажирам с точен отговор ще възстановим ли подводните сили и кога, защото съвсем скоро се убедихме, че „човекът предполага, но Господ разполага“, когато COVID-19 изненада целия свят. Считам, че до няколко години ще започнем работа по подготовка на подводничари, които отново да развеят военноморския флаг на българска подводница“, категоричен беше командирът на флота. 

Кампанията „Бъди войник“ повиши интереса към военната професия

През 2019 г. бе проведената национална комуникационно-информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник”, в която военнослужещи от ВМС на Република България взеха участие в планираните събития в 31 от по-големите градове на България. В рамките на кампанията освен провежданите информационни борси бяха направени статични покази на въоръжение и техника, техническо и водолазно оборудване и екипировка на специалните части от ВМС, както и динамични покази на бойни умения и действия в 10 града.  
На всички информационни борси и покази имаше значителна посещаемост. Това показа засиленият интерес у подрастващото поколение, а и не само у него към професията на военния моряк и морето. „Продължава нашата целенасочена работа с учениците в градовете Варна и Бургас. Наши колеги военнослужещи посещаваха редовно 11 средни училища във Варна, където водеха часове по начално военно обучение. В Бургас бе приет по-различен начин на работа и учениците от 12 училища се водеха във Военен клуб – Бургас, където се провеждаше началното им военно обучение и биваха показвани оръжия и екипировка, отново от военнослужещи от ВМС. В Пункт за базиране Варна през изминалата учебна година на посещение бяха 10 групи с общо над 550 ученици от близките градове, Пункт за базиране Бургас бе посетен от 4 групи със 190 ученици, а авиобаза „Чайка”, съответно от 8 групи и около 400 ученици“, подчерта командирът на ВМС.  
В момента със заповед на министъра на отбраната е обявен и се провежда   конкурс за 100 вакантни длъжности за матроси във формирования от ВМС. На 29 май завърши първият етап – прием на документите на кандидатите. По информация от Централно военно окръжие на територията на цялата страна документи са подадени от над 540 кандидати. Това показва завишен интерес към професията на военния моряк – съотношение 5:1, каквото не е имало от 2012 г.  Трябва да се отбележи, че за това има определени предпоставки. 
Последната промяна на ЗОВС, която увеличи пределната възраст от 28 на 40 г.  даде възможност на хора от допълнителни 12 набора да кандидатстват.  Успешната  кампанията „Бъди войник“ и последователната политика по доходите, предприета от Министерството на отбраната, също допринасят за повишения интерес.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани