Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Мечтателите“ спечелиха срещу Тръмп – Върховният съд остави в сила програмата за мигранти

[post-views]
Тръмп нахока шефовете на разузнаването в САЩ

Donald Trump-2Програмата за защита от депортиране на имигрантите, пристигнали в САЩ като деца остава в сила. Това постанови Върховният съд в страната и спря действието на решението, с което президентът Доналд Тръмп се опита да премахне предпазния механизъм.

С постановлението си Върховният съд на САЩ възпрепятства депортирането на повече от 650 хиляди души. Т.нар. „мечтатели“, пристигнали без документи в страната още като деца, ще продължат да пребивават законно и да живеят, както досега.

Припомняме, че президентът Доналд Тръмп се опитва да прекрати тази политика още от встъпването си в длъжност. В оспорван вот, спечелен с 5 на 4 гласа, съдиите заключиха, че Белият дом не се  е съобразил със законовите механизми и не е обосновал решението си за прекратяване на програмата. Въпросното нареждане е произволно и импулсивно, заяви председателят на Върховния съд и подчерта, че президентската администрация спокойно може да опита да прокара плана си отново, макар да е на практика невъзможно това да се случи преди изборите през ноември. В серия от публикации в социалните мрежи Тръмп разкритикува остро становището на магистратите и го определи като „ужасно и политическо“.

Припомняме, че програмата за защита на „мечтателите“ беше установена от президента Обама през 2012 г. и позволи на хиляди нелегални имигранти да учат и работят в страната. Всъщност това изкара на светло една съвсем малка част от чужденците, които пребивават в САЩ без документи, чийто брой според изичсленията достига 11 милиона души.

Най-ново

Единична публикация

Избрани