Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Окончателно: Любо Гребеца от Наглите осъден на доживотен затвор

[post-views]
Окончателно: Любо  Гребеца от Наглите осъден на доживотен затвор

grebecaЛюбомир Димитров с прякор Гребеца от бандата за отвличания „Наглите“ получи доживотен затвор и от последната съдебна инстанция – Върховният касационен съд. Така той стана единственият от цялата банда, който получи такава тежка присъда. Тя е за 2 убийства на двама от същата банда – Юлиян Лефтеров и Иван Пайнавелов–Сапата.
Според обвинението първото убийство е извършено по време на мнимото отвличане на Лефтеров, което е било организирано съвместно с жертвата. Второто покушение е заради неуреден финансов спор.  Лефтеров е убит на 8 януари 2009 г., а Пайнавелов на 12 април. 
В края на 2008 г. подсъдимият заедно с Юлиян Лефтеров–Кунгфуто и Иван Пайнавелов–Сапата решили да инсценират отвличането на Лефтеров, за да поискат пари за освобождаването му от вуйчо му. На 08.01.2009 г. мъжете пристъпили към реализиране на плана си. По-късно вечерта „отвлеченият“ позвънил по телефона на свой роднина и му казал, че е отвлечен, предупредил го да не търси съдействие от полицията и да чака обаждане.
В разговор с участниците в „отвличането“ Лефтеров изразил задоволството си от факта, че случаят е видян от много хора и имало камера. Споменаването на камера ядосало подсъдимия Гребеца. Именно тогава той решил да умъртви Лефтеров. Същата вечер в местността „Елата“, между с. Плана и с. Железница, Гребеца прострелял Кунгфуто два пъти в областта на главата с огнестрелно оръжие. След това трупът на пострадалия бил заровен в предварително изкопана дупка.
Второто убийство Димитров извършил на 12.04.2009 г. в района на с. Бистрица, на черен път в местността  „Косанин дол“, като прострелял Сапата. Между мъжете имало договорка, съгласно която подсъдимият изразил желание да закупи от братовчеда на пострадалия П. автомобил „БМВ“, модел Х5 на цена от 145 000 лв. Димитров заплатил на вноски около 20 000 лв.Подсъдимият спрял плащанията за автомобила, а по-късно МПС било обявено за откраднато. По този повод отношенията между Гребеца и Сапата се влошили.
По време на скандал подсъдимият Гребеца извадил пистолет и произвел изстрел в главата на Пайнавелов, който починал на място. Трупът на убития бил заровен в местността „Умни дол“ в района на с. Железница.

Най-ново

Единична публикация

Избрани