Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Елизабет II и Белият дом

[post-views]
Елизабет II  и Белият дом

0Една от най-влиятелните жени в света Елизабет Втора навърши 94 години на 21 април, но рожденият й ден бе честван на 13 юни. По традиция от 19 век официалният рожден ден на монарха се отбелязва през лятото заради по-благоприятните метеорологични условия.
Тази година заради коронавируса бе разработен нов протокол за военния парад. Уелският гвардейски полк марширува пред монарха в Уиндзор, имаше и топовни салюти в нейна чест. Гвардейците, които обикновено маршируват в стегнат строй, рамо до рамо, бяха на разстояние от два метра един от друг. 

Ето някои любопитни факта за Нейно Величество:

• На мястото в Лондон, където е родена, сега има китайски ресторант. Загадката е дали кралицата го е посещавала.
• Приблизителният ръст на Елизабет Втора е 163 см.
• Любимите кучета на кралицата са от породата корги. За времето си като монарх е имала над 30 коргита.
• Елизабет Втора официално притежава всички китове и делфини във водите около Великобритания.
• Притежава също така лебедите от вида Ням лебед, обитаващи части от р. Темза.
• Елизабет Втора е почитателка на шотландските фолклорни танци. 
• Първият футболен мач, на който присъства, е финалът на първенството през 1953 г., „Блекпул”–„Болтън”.  
• Улиците, кръстени на Елизабет Втора, са 237.
• Ликът на кралицата е изобразяван върху монети в 35 различни страни. Това е рекорд за жив монарх.
• Иновациите и технологията не са чужди на Нейно Величество. Тя изпраща първия си имейл през 1976 г. от британска военна база – дълго преди повечето хора да са чували за компютър.
• Първия си туит Нейно Величество изпраща през 2014 г.

Среща се с 12 американски президенти

От възкачването си на престола на 6 февруари 1952 г. до днес се е срещала с 12 президенти на Америка. Откакто Елизабет Втора поема короната, в САЩ са се сменили 13 президенти. Тя не успява да се срещне само с Линдън Джонсън, управлявал САЩ от 1963 до 1969 г. Кралицата е имала възможността да се видят на погребението на Кенеди, но е бременна с третия си син и не пътува до Щатите.
Единственият американски президент, който е виждал Елизабет, преди тя да стане кралица, е Хари Труман. Двамата се срещат във Вашингтон през 1951 г.
Най-паметната случка от тези срещи е с президента Картър през 1977 г. Елизабет Втора го посреща в Бъкингамския дворец. Американският президент грубо нарушава протокола – вместо да се поклони пред кралицата, тръгва да я целува по бузата и с това си навлича нейната неприязън . Обама също може да се похвали с конфузна ситуация, грешката му обаче е по-скоро куриозен момент. Двамата с Мишел се срещат с кралицата през 2011 г. в Лондон. След речта си Обама тръгва да вдига тост в нейна чест, докато звучи химнът на страната, за което на секундата е скастрен от нея. Камери запечатват този момент завинаги.
Фото AP/AFP
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани