Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Големите учения на Шабла са догодина

[post-views]
Големите учения  на Шабла  са догодина

IMG_5882Щабът на отбраната и висшето ръководство на войската отсега мислят за маневрите на зенитния полигон през 2021 г.

Още не е отшумяло ехото от изстрелите на зенитния полигон край Шабла, над морския бряг, сякаш още се стеле миризмата на барут, командирите още анализират постигнатото и пропуснатото по време на учението, а Щабът на отбраната вече мисли за маневрите „Шабла–2021“. За това загатна пред журналисти, дошли да отразяват стрелбите, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Всъщност военен №1  бе провокиран от медиен въпрос защо тази година на полигона не стрелят зенитно-ракетни войски, дори в питането имаше известна доза провокация с надеждата, че от отговора може да произлезе скандална новина. IMG_4472А обяснението е елементарно. „Има известна цикличност в динамиката на полигона и тя е през две години“, уточни адмирал Ефтимов. Което означава, че големите зенитно-ракетни стрелби на Шабла ще са догодина, тъй като последните бяха през 2019 г.  Амбицията на началника на отбраната обаче не спира в този времеви хоризонт. Неговата идея е догодина маневрите не само да бъдат мащабни, а да се издигнат на качествено ново, по-високо стъпало – да се подчертае ролята не само на трите вида Въоръжени сили, но и на Съвместното командване на силите (СКС). Тоест – ще се тренира културата на съвместност. „Тази съвместност  не трябва да се демонстрира само на тактическо ниво, а трябва да има своите отражение и проекция на оперативно и стратегическо ниво. Тоест тук става дума за подготовката на щабовете“, допълни адмирал Ефтимов. Според него няма значение какъв е обемът на ежегодните стрелби на Шабла, тъй като се проверяват много елементи от войсковата полева дейност, свързани с развръщането на войските, логистичното осигуряване, заемането на районите, установяването на комуникациите и т.н. Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели  стартираха на 8 юни. Тази година те се проведоха в изключително интензивна и динамична обстановка  Участниците от ВВС, СВ, ВМС и СКСО съвместно проведоха подготовка, планиране, изпълнение, оценка на целите и поставените задачи от летищата в Балчик и Граф Игнатиево, както и на самия полигон на ВВС „Шабла“, като общ ръководител на подготовката бе заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. Бяха изпълнени съвместни полети над море, отстрели на авиационно управляеми ракети (АУР), стрелба по морски цели с авиационни средства за поразяване въздух–повърхност, десантиране и полети за аварийно-спасително и транпортно осигуряване на „бедстващи пилоти“. Целта на полетите с различни типове авиационна техника бе усъвършенстване на подготовката на пилотите, носещи бойно дежурство, за изпълнение на стрелби по въздушна и морска цел, за изпълнение на полети за десантиране и т.н.  Целеше се и подобряване на техниката на пилотиране над море на големи, средни, малки и пределно малки височини. За изпълнението на цялата палитра от задачи родните ВВС „мобилизираха“ самолети МиГ-29, СУ-25, „Спартан“, както и L-410. Участваха и вертолети Ми-24, Ми-17 и „Кугар“.
IMG_3060Едни от най-атрактивните и „екшън“ епизоди от участието на ВВС на преминалото учение бяха действията на изтребителите МиГ-29. Всички очакваха да видят отблизо маневрите на въздушните ни асове, най-вече и представителите на медиите. Наистина интересът бе голям.  Но няма как да видиш добре и детайлно МиГ-29 на боен курс на височина 7000 м, който влита в района на полигона с 800 км/ч, насочван от пункта за бойно управление. Тъй като всичко се разигра за секунди. Екипажът получи разрешение да включи системите на бордното въоръжение с готовност да неутрализира „противника“. Дистанцията до целта бе 5 км. Пилотът изпълни прицелване по въздушна цел и извърши пуск на управляема ракета и със завой надясно напусна бойния курс.
Последва и епизод от провеждането на  мисия за бойно търсене и спасяване  на приводнил се екипаж. Самолет Су-25 извърши въздушно разузнаване на обстановката и определи точното място на бедстващия екипаж. На самолета бе поставена задача да неутрализира подхождащия по вода противник, който се стремеше да плени „бедстващите пилоти“ чрез огнево въздействие с неуправляеми ракети в две последователни атаки.  След точното определяне на местоположението на приводняване последва епизод с изпълнение на задача за разчистване на периметъра с вертолети Ми-24 и Ми-17 чрез бордното артилерийско и неуправляемо ракетно въоръжение. Бедстващият екипаж бе евакуиран с вертолет „Кугар“.
20200610_ea5d2f1c4608232e07d3aa3d998e5135_48375За сметка на това пък действията на зенитчиците от СВ и другите видове Въоръжени сили бяха пред погледа на всички – VIP-ове, командири и гости. От командната кула всичко се виждаше като на длан. „Бойците изпълниха две отчетни стрелби със ЗУ-23-2 в условията на задача № 1 от курса за стрелбите. А със ПЗРК „Стрела-2м“ изпълниха бойни стрелби в условията на задача № 4“, обясни за в. „Българска армия”  полковник Спасимир Чепишев, началник на сектор за подготовка на формированията за ПВО към щаба на СВ. При задача №1 от изходно положение се провежда марш и при забелязване на въздушна цел машините излизат от пътя и извършват бойна стрелба с кратко спиране. Целта лети на височина 1800–2000 м. Всяка установка изстрелва по 16 снаряда. При задача № 4 се стреля с ПЗРК. Зенитно-ракетното отделение открива огън с кратко спиране по вертолет за огнева поддръжка на „противника“, който лети на почти същата височина – от 1600 до 2000 м. Задачата се изпълнява от един стрелец зенитчик. Изискването е ракетата да влезе в управление и да се насочи към целта. Тук особено се отличиха дамите стрелци. Редник Латинка Милчева от Благоевград показа безупречни действия, а след стрелбата сподели, че се е вълнувала много и адреналинът й е бил на макс. Особено възхищение предизвика и редник Геновева Димова от 61-ва механизирана бригада в Карлово, чийто прецизен пуск смая наблюдаващите. Шегобийците предложиха командирите да я върнат във формированието като ефрейтор.

След 18 г. с крилата ракета ВМС удариха цел

2 (6)Мишената е непотопяема  при пряко попадение, дълга е 67 м, широка 8 и гази 1 м дълбочина

Ралица Милева, ръководител на отдел „Маркетинг” – „Флотски арсенал”
За пръв път след 18 г. ВМС проведоха експериментална ракетна стрелба с ПБРК (подвижен брегови ракетен комплекс) „Рубеж”. Крилатата ракета порази безпогрешно мишената, разположена на 40 км от брега, като взе разстоянието  за 130 сек. Малцина обаче знаят за многомесечния упорит труд на работници, специалисти и експерти при изработването на морската мишена, която е уникална. Проектът за строителство на мишена за ракетна и артилерийска стрелба „МРАС”, възложен на „ТЕРЕМ-КРЗ Флотски арсенал – Варна” ЕООД от ВМС стартира в началото на 2020 г. Въпреки първоначалното  планиране  да бъде готова за 6 месеца, проектът бе завършен  за 4 месеца, независимо от условията на кризата, породена от световна пандемия на COVID-19. Началото на изработката на секциите започна в средата на януари. Последва корпусно и тръбарско насищане,  интензивна стапелна сборка. Поради епидемиологичната обстановка възникнаха известни затруднения при снабдяването на необходимите за ремонта материали, но благодарение на усилията на екипа ни от професионалисти с дългогодишен опит в сферата на корабостроителството и кораборемонта, етапът по изграждането на секциите приключи през  март. В началото на април започна стапелната сборка и месец по-късно проектът завърши успешно.
Pusk3Мишената е построена с цел осигуряване подготовката на личния състав на ВМС при учения с ракетно-артилерийски стрелби. За целта бе оборудвана с 14  мачти, върху които са монтирани радиолокационни отражатели. Те осигуряват видимост чрез радио-локационни станции, служещи за насочване на артилерийска и ракетна стрелба. Мишената е оборудвана също и с навигационни и котвени светлини за безопасно буксиране и закотвяне в района на ученията. Конструкцията на мишената е тип катамаран с отделни непроницаеми отсеци, които осигуряват нейната непотопяемост дори при пряко попадение. Мишената е дълга 67 м, широка 8 м, има водоизместимост 130 т, като гази на 1 м дълбочина. 
IMG_6511През второто шестмесечие на 2019 г., по договор с „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ”, дружеството извърши и ремонт на елементи от бреговия противокорабен комплекс „РУБЕЖ”. Ремонтирани бяха радио-локационни станции на две пускови установки, комплексът за наземна проверка и подготовка на ракетите, както и други елементи. С едната от пусковите установки беше извършена и експерименталната стрелба. Изделията не са усвоявани преди това за ремонт в „ТЕРЕМ-КРЗ Флотски арсенал – Варна”, но благодарение на високия професионализъм на специалистите в завода и съдействието на личния състав на ВМС, ремонтът завърши успешно за 6 месеца.

Най-ново

Единична публикация

Избрани