Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО ще засилва противоракетната отбрана

[post-views]
НАТО ще засилва противоракетната отбрана

В отговор на поведението на Русия НАТО ще засилва противоракетната отбрана.

NATO Secretary General’s online press conference following the Defence Ministers' meetingПоведението на Русия, което генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи като „дестабилизиращо и опасно“, бе във фокуса на вниманието на двудневната видеоконферентна среща на министрите на отбраната на страните – членки на Алианса, в която взе участие и българският военен министър Красимир Каракачанов. Столтенберг припомни, че разполагането на ракетите SSC-8 от страна на Москва е довело до прекратяването на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Същевременно Русия продължава да модернизира своите междуконтинентални балистични ракети. Вече действа разработеният от нея хиперзвуков ракетен двигател.
„Министрите обсъдиха тези предизвикателства и се споразумяха за балансиран пакет от политически и военни елементи. Това включва засилване на нашата противовъздушна и противоракетна програма. Редица съюзници обявиха, че ще закупят нови противовъздушни и противоракетни системи, включително ракетни комплекси „Пейтриът“ и САМП/Т“, съобщи Столтенберг след първия ден на срещата, но без да назовава конкретни държави. Съюзниците също така инвестират в създаването на изтребители от пето поколение. Столтенберг за пореден път повтори, че НАТО няма да предприема огледални на Русия действия и няма да разполага ядрени ракети в Европа.
НАТО се подготвя за възможната втора вълна на COVID-19, каза генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг преди срещата с военните министри и поясни, че Алиансът има нов оперативен план за създаване на запаси от медицински материали и фонд за покупка на лекарства и екипировка, който да се задейства при необходимост. Досега повече от половин милион войници на страните от НАТО са участвали в отговора на кризата с COVID-19, като са разположили почти 100 полеви болници и са осигурили въздушен превоз за хиляди тонове критични доставки по целия свят. Сюжетът за борбата с коронавируса бе обсъждан през втория ден от срещата на военните министри след редакционното приключване на броя.
Друга важна тема, която вълнува съюзниците от НАТО, е евентуалното изтегляне на част от американските войски от Германия. Столтенберг заяви, че още няма окончателно решение по този въпрос, и поясни, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не е информирал Северноатлантическия пакт, преди да обяви решението си за изтеглянето на 9500 американски войници от германска територия. 
Столтенберг подчерта, че предизвикателствата пред НАТО са глобални и затова и отговорът трябва да бъде глобален. В потвърждение на този подход в двудневната среща на военните министри взеха участие и ръководителите на военните ведомства на някои партньорски държави – Швеция, Финландия и Австралия, както и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

САЩ наложиха санкции на Асад

САЩ наложиха санкции на 39 физически и юридически лица в Сирия, сред които и на сирийския президент Башар ал Асад и на неговата съпруга Асма. Санкциите са наложени по силата на нов закон за защита на сирийското цивилно население, подписан от президента Доналд Тръмп през декември миналата година.
Държавният секретар Майк Помпео заяви, че всеки, който си има работа или прави бизнес с режима на Асад, ще бъде обект на финансовите мерки и на ограничения върху пътуванията, независимо къде се намира в света. Според Помпео голяма част от хората и фирмите, които са обект на санкциите, са изиграли ключова роля за възпрепятстването на усилията за политическо мирно решение на конфликта в Сирия, а други са подпомагали и финансирали бруталните жестокости на режима на Асад, като същевременно са натрупали богатства.
Обект на санкциите са много членове на семейството на сирийския президент. Някои от тях вече са в други американски черни списъци, но други, като съпругата му Асма, са санкционирани за първи път от Вашингтон. Санкциите са част от кампания на натиск на САЩ над Асад и целят да ограничат постъпленията за неговото правителство, за да го накарат да се върне на ръководените от ООН преговори за Сирия.
Междувременно чичото на Башар ал Асад – Рифаат ал Асад, беше осъден от съд в Париж на 4 години затвор за измама при придобиване на имущество, защото е закупил имоти във Франция за 90 милиона евро, използвайки присвоени сирийски държавни средства, предаде „Франс прес“.  

Войници на Китай и Индия се биха с тояги и камъни 

Indian Army Convoy Moves On Highway To LadakhНай-малко 35 китайски войници, включително висш офицер, са загинали по време на сраженията на границата с Индия, твърдят източници от американското разузнаване. Битката с камъни и прътове между войниците на двете ядрени държави се разигра в понеделник. Индийците признаха, че са дали 20 жертви, има и тежко ранени. По данни на индийците от радиоприхващания китайските жертви са 43. Някои войници все още липсват, а тези, които бяха заловени в плен, вече бяха освободени след разговори между двете страни.
Cpaжeниeтo e cтaнaлo в нaкъcaнaтa oт дълбoки пpoпacти, cтpaтeгичecки вaжнa cкaлиcтa дoлинa Гaлyaн, кoятo ce нaмиpa мeждy китaйcки Tибeт и индийcки Лaдaкx. Cпopeд влacтитe в Дeлxи чacт oт зaгинaлитe ca пpeбити дo cмъpт cъc cpeднoвeкoвни cpeдcтвa, кaтo тoяги и oбкoвaни бaмбyкoви пpъти. Пeкин пoтвъpди зa инцидeнтa, нo нe дaдe пoдpoбнocти. Cъc cигypнocт нe ca изпoлзвaни oгнecтpeлни opъжия. Индийcкитe мeдии твъpдят, чe вoйницитe yчacтвaли в диpeктeн pъкoпaшeн бoй. Чacт oт тяx били пpeбити дo cмъpт, a дpyги били изтлacкaни в близкa peкa – eдни ce yдaвили, a пoвeчeтo yмpeли oт xипoтepмия зapaди пpoдължитeлнo излaгaнe нa ниcкитe тeмпepaтypи в paйoнa нa нaд 4200 мeтpa нaдмopcкa виcoчинa.
Toвa e пъpвият тoлкoвa cмъpтoнoceн cблъcък мeждy двeтe дъpжaви в гpaничнaтa зoнa, в cпopнaтa oблacт Kaшмиp, oт пoнe 45 гoдини. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани