Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тревожна тенденция: Нов негативен рекорд на заразените с Ковид-19

[post-views]
Предстои: Челен сблъсък между Китай и САЩ заради пандемията

koronavirusНов антирекорд отчетоха от Световната здравна организация. За последните 24 часа броят на заразените по света с Ковид-19 се е увеличил с 180 хиляди души. Най-голям дял взима Бразилия, следвана от САЩ и Индия.  Независимо от бързото разрастване на пандемията редица държави в Европа продължават да облекчават превантивните си мерки.

С 50 хиляди починали Бразилия официално зае второто място, след САЩ, в черната класация. Според официалните данни броят на случаите в страната с новия коронавирус е надхвърлил 1 милион души, но редица здравни експерти са убедени, че цифрите са доста занижени. Влошаващата се ситуация в страната принуди губернаторите на няколко бразилски щата отново да наложат превантивни мерки, след частичната им отмяна в началото на месеца. Пример е Рио де Жанейро, където властите върнаха задължителното носене на маски. В същото време продължава да расте недоволството сред медицинските работници, които отново протестираха заради не доброто заплащане на фона на пандемията. Наред с Латинска Америка Южна Азия е на път да се превърне в поредното голямо огнище на коронавируса, след като най-гъсто населената страна Индия отчете поредния рекорден брой заразени-малко над 15 хиляди за последното денонощие.

На фона на бързото разрастване на пандемията по света държавите в Европа продължават да разхлабват карантините си мерки. От днес във Франция отвориха врати училищата, независимо, че след две седмици идва лятната ваканция. Посещението на часовете е задължително за всички деца под 16 години. Наред с учебните заведени от тази нощ работят кината и казината. Междувременно Испания отмени извънредното си положение и от днес отвори границите си за страните от шенгенското пространство, с изключение на Португалия. Позитивните новини идват и от Китай. Властите в Пекин обявиха, че са успели да овладеят появилото се в столицата огнище на коронавируса, след като частично върнаха драконовите превантивните мерки. Според последните данни на американския университет „Джонс Хопкинс“ броят на заразените от Ковид-19 по света е близо 9 милиона, а този на починалите е 476 хиляди, като САЩ за сега остават най-засегнатата страна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани