Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Европа преразглеждат облекчаването на мерките

[post-views]
Светлина в тунела: За първи път спад на новите смъртни случаи в Италия

Italy_koronavirus

 Ново затягане на карантинните мерки в редица Европейски страни. Германия, Испания и Португалия започнаха да връщат част от ограниченията заради появата на нови огнища на КОВИД-19. А външното ни министерство препоръча да не използваме използват транзитни полети през трети страни, а директни линии в рамките на ЕС.

Ден, след като Испания отмени извънредното си положение, отвори границите си и се върна към нормалния живот властите бяха принудени да възстановят част от карантинните мерки. Няколко региона на автономната област Арагон бяха частично поставени под карантина, заради появата на активни огнища на заболяването. Испанското здравно министерство обяви, че става въпрос за 11 огнища, но увери, че всичките са под контрол.

В Германия само в едно огнище, в голям месокомбинат в провинция Северен Рейн-Вестфалия бяха регистрирани повече от 1500 случая. Властите поставиха под карантина  цялата област Гютерсло, в която живеят над 360 хиляди души. Мярката ще остане в сила до 30 юни.

Португалия също върна част от карантинните мерки, заради ръст на новите случаи с КОВИД-19 в Лисабон.

Крачка назад направи и Великобритания, след решението на правителство на Борис Джонсън да забави с една седмица отварянето на барове, ресторанти и заведения.

От другата страна на Атлантика САЩ прескочиха поредна черна граница, след като броят на починалите от коронавируса надхвърли 120 хиляди. Флорида стана седмия щат, който има над 100 хиляди активни случая. Пикове на заболяването се отичат в цялата страна.

След временно затишие Австралия също отчете пик на новите случаи, като най-голямото огнище е в щата Виктория.

Междувременно СЗО отправи нови призиви към световните правителства да се обединят в борбата срещу заболяването, ако искат да победят вируса.

Според последните данни на университета „Джонс Хопкин“ случаите с КОВИД-19 по света са малко над 9 милиона, а  починалите са 472 хиляди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани