Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция осъди опасната игра на Турция в Либия

[post-views]
Макрон призовава за уреждане на конфликта между Армения и Азербайджан „единствено чрез дипломация“

MakronФранция обвини Турция, че играе опасна игра в Либия. Това заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата си с тунизийския си колега Кейс Сайед в Париж. Критиката на Макрон идва няколко дни след морския инцидент между корабите на Военноморските сили на двете натовски държави край бреговете на бившата Джамахирия.

Турция отново се оказа в центъра на съществуващите различия в НАТО. След търканията си със САЩ по отношение на кюрдите в Сирия Анкара влезе в сблъсък и с Франция, този път заради конфликта в Либия.

Еманюел Макрон – президент на Франция:

„Вярвам, че Турция играе опасна игра в Либия. Нарушава всичките ангажименти за ненамеса в конфликта, които пое на конференция в Берлин.“

Само преди няколко дни Франция заяви, че турски кораби са заплашвали френски фрегата край бреговете на Либия, които  плавалал под флага на НАТО. Според Макрон това е поредното доказателство за неефективността на Алианса.

Еманюел Макрон – президент на Франция:

„Смятам, че това, което видях миналата седмица под командването на НАТО край Либия е неприемливо и си връщам думите от миналата година, когато казах, че НАТО е в мозъчна смърт. Дори смятам, че това е най-яркият пример.“

Либия се намира в състояние на гражданска война от 2011 г., когато беше свален режима на Муамар Кадафи с активната дипломатическа подкрепа на тогавашния френски президент Никола Саркози.  През годините в страната се формираха два основни лагера – базираното в Триполи и признато от ООН Правителство на национално обединение и силите на бившия генерал Халифа Хафтар, подкрепян от Саудитска Арабия, Египет и Русия, както и негласно от Франция. Миналата година силите на Хафтар се опитаха да превземат Триполи, но след намесата на Турция бяха отблъснати.

Политическият вакуум в Либия има голямо опасност отново да превърне страната в база на различни терористични групировки като Ал Кайа и ИДИЛ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани