Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Мобилната КИС стартира едномесечен курс „Начална военна подготовка“ – І модул

[post-views]
В Мобилната КИС стартира едномесечен курс „Начална военна подготовка“  – І модул

2В Мобилната комуникационно-информационна система от началото на седмицата стартира едномесечен курс „Начална военна подготовка“  – І модул при стриктно спазване на епидемиологичните мерки за защита от COVID-19.

В курса са включени 30 новоназначени военнослужещи от 8 подчинени формирования на Съвместното командване на силите в гарнизоните София и Бургас.

Подготовката е част от първоначалното обучение на новоприетите военнослужещи и неговата цел е да формира у тях трайни знания и умения по различни общовойскови дисциплини. В програмата на курсистите са включени занятия по инженерна и огнева подготовка, по ядрена, химическа и бактериологическа защита и военна топография. Очаква се обучаемите да придобият знания и умения за използване на индивидуалните средства за защита и за действие при различните видове опасности, как да устройват индивидуален окоп за стрелба,  да изучат устройството на личното оръжие и да стрелят по неподвижни цели. Особено ценни ще бъдат придобитите познания и умения за ориентиране на местността и на карта, за откриване на характерни местни предмети.

4В края на подготовката курсистите ще положат изпити, като успешно издържалите ще получат удостоверения за придобити основни знания и умения, необходими на всеки военнослужещ в редовете на въоръжените сили на страната.

Организацията за провеждането на курса е създадена от командирa на Мобилна КИС полковник Орлин Гърков, в изпълнение на заповед на командващия на Съвместното командване на силите – генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Непосредственото ръководство се осъществява от началника на учебния център в Мобилна КИС – капитан Васил Найденов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани