Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пентагонът пусна черен списък с китайски компании

[post-views]

PentagonПентагонът публикува списък с 20 китайски компании, за които казва, че са подкрепени от военните, на което се греда като на поредния случай в икономическата битка между Вашингтон и Пекин.

Телекомуникационният гигант Huawei – който беше подложен на обвинения в кражба на американски търговски тайни и подпомагане на усилията за шпионаж на Китай – и гигантът за видеонаблюдение Hikvision са сред фирмите, посочени в списъка, съобщи агенция Блумбърг.

„Тъй като Китайската народна република се опитва да размие границите между гражданския и военния сектор,“ познаването на вашия доставчик „е от решаващо значение“, заяви говорителят на Пентагона Джонатан Рат Хофман.

Списъкът обхваща фирми, „собственост на, контролирани от или свързани с китайското правителство, военните или отбранителна промишленост“, се казва в изявление на Хофман.

„Предвиждаме, че този списък ще бъде полезен инструмент за правителството на САЩ, компаниите, инвеститорите, академичните институции и свързаните партньори да провеждат надлежна проверка по отношение на партньорствата с тези организации“, добави той.

Напрежението между Пекин и Вашингтон нараства на редица фронтове – включително търговията.
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп води тежка търговска война с Китай и предупреди миналата седмица за „пълно разединяване“ между първите две световни икономики, въпреки че двете страни обещаха да придвижат напред търговска сделка.

Китай миналия месец предупреди, че ще предприеме „необходими мерки“ за защита на Huawei и други фирми, след като САЩ обявиха нови ограничения върху покупките полупроводникова технология от технологичния гигант.

Huawei не отговори веднага при публикуването на списъка, но преди това е отричал многократно връзките с китайското правителство.

Други компании в списъка, включително Hikvision, също не бяха веднага достъпни за коментар.

Източник: https://dariknews.bg/

Най-ново

Виж още

Избрани