Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия гласува за промените в Конституцията

[post-views]
Путин: Русия не може да бъде изолирана

Putin, Hollande, Merkel And Poroshenko Meet Over Ukraine Peace PlanВ Русия започна Общественото допитване за предложените от президента Владимир Путин промени в Конституцията, които биха му позволи да управлява още два мандата. Вотът се провежда на фона на пандемията от КОВИД-19, но властите твърдят, че са взели необходимите предпазни мерки, които да гарантират здравето на хората.

Официалната дата на „Допитването до народа“ е 1 юли. Властите решиха гласуването да започне седмица по-рано, за да се избегне струпването на много хора, на фона на действащите мерки в страната, заради КОВИД-19. Вотът ще бъде обезпечен с 96 500 секционни комисии обезпечават вота, а десетки хиляди наблюдатели от голям брой обществени сдружения и партии следят за прозрачността му.  Хората могат да гласуват и от домете си. За целта се изграждат навеси в междублоковите пространства. В Москва и Нижегородска област ще може да се гласува и по интернет.

Сред най-обсъжданите поправки в Конституцията е тази, която ще позволи на президента Владимир Путин да се бори за още два мандата, след изтичането му на този през 2024 г. Руският лидер за сега обаче не е подал подобна заявка. Друга част от промените засягат религиозните и традиционни ценности на държавата. Промените имат и икономически характер, защото ще обвържат с закон минималната работна заплата с нивото на жизнен минимум в Русия. Според правилата на Общественото допитване избирателната активност няма да е от значение. Промените в основния закон ще бъдат одобрени ако получат обикновено мнозинство при вота.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани