Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оневиниха командоса Ангел Желязков за убийството на полицай

[post-views]
Оневиниха командоса Ангел Желязков за убийството на полицай

Димитър ИЛИЕВ
01 ангел желязковКомандосът от 68-а бригада „Специални сили” старши сержант Ангел Желязков, който през май 2018 г. уби с нож сопотския полицай Добромир Лазаров е оневинен с решение на второинстанционния Военноапелативен съд, стана ясно в понеделник. Според магистратите от Военноапелативния съд Желязков е действал при самоотбрана, както от началото твърдеше неговият защитник в Пловдив адвокат Красимир Елдъров. Разноските, направени по делото, включително за адвокатски хонорари, остават за сметка на държавата.
При първото разглеждане на делото в Пловдивския военен съд Желязков бе осъден на затвор от 4 години и 3 месеца и бе признат за виновен в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.
Трагедията между командоса от 68-а бригада „Специални сили” и полицая стана заради 32-годишната дознателка в полицията в Карлово Люба Алексова. 
Двамата мъже живеели с нея, без да са чували един за друг
Дамата работела в Районното полицейско управление в Карлово, като всеки ден пътувала от Пловдив дотам и обратно. По това време живеела с Ангел, който обаче често отсъствал заради мисии в чужбина. Алексова се сближила и със своя колега Лазаров, който работел като полицай в Сопот. Не му казала обаче, че живее с военния. Във фаталната вечер полицаят Добромир изчакал на паркинг между блоковете на бул. „Ал. Стамболийски” Ангел и Люба. Там се нахвърлил върху рейнджъра, който извадил черен двуостър нож.
Според защитата на убития Добромир Лазаров смъртта му е вследствие на умишлено убийство, което се наказва със затвор от 10 до 20 години. Според адвоката на Лазаров Кирил Николов полицаят разбрал за военния, водил е няколко пъти разговори с него. 
Във фаталната вечер запалил колата си и тръгнал от Сопот към Пловдив, за да се срещнат двамата и да се разберат. Чул се по телефона с Желязков, който му казал, че е пиян и не може да се бие с него. Полицаят обаче настоял да се срещнат, още повече че Алексова била с Желязков. Военният дал адреса на дома си в Пловдив на Лазаров, който тръгнал за квартал „Кючук Париж”. 
Разследването е установило, че 10 минути преди на лобното си място да се появи полицаят, командосът го е чакал в автомобила с изваден в ръката нож  За това Лазаров е бил предупреден от дознателката, но въпреки това отишъл там. Когато двамата слезли от колите си, полицаят видял ножа в ръката на съперника си. За да предотврати нападението, Лазаров ударил съперника си в челюстта, командосът паднал на едно коляно на земята. 
Какво е станало после, никой не знае с точност, защото полицаят е мъртъв, Люба Алексова твърди, че нищо не е видяла, тъй като се подхлъзнала в калта и паднала. Командосът твърди, че не знае как е станало наръгването с ножа, че не помни да е той извършителят и че не знае дали самият Лазаров не се е самонаранил с неговия нож.
При борбата между двамата мъже полицаят се хваща за сърцето, отдалечава се, а Желязков, който тръгнал след него, видял кръв на гърдите и едва тогава разбрал какво се случва. Алексова подала сигнал на 112, а Желязков прегърнал съперника си в опит да спре кръвта. За съжаление Лазаров умира от раните си. Лекарите констатират 1 входно-изходно нараняване на задната част на врата, тоест цялото острие е минало през шията на жертвата, имал е четири прободни рани в областта на сърцето, една от които е проникнала в гръдната кухина. 
Адвокатът Кирил Николов твърди, че раната е с един вход, но с два раневи канала тоест предполага се, че ножът е бил завъртян там, съвсем професионално, така, както са обучени командосите. Макар вещите лица да са изразили становище, че тези два раневи канала може да са получени при опит за съпротивление на жертвата, Николов не е съгласен с тяхната теза.
По ръцете и пръстите на Добромир Лазаров има множество наранявания от ножа, който бил с острие от 17 см, заради това се приема, че Лазаров е бил нападнат и се е бранил. „Ние считаме, че няма неизбежна отбрана от страна на командоса и той не се е отбранявал, а обратното – полицаят се е бранил от командоса. Именно заради това считаме, че въпреки че съдът е приел, че Желязков е извършил умишлено убийството при превишаване на пределите на неизбежна отбрана, смятаме, че има умишлено убийство”, смята Николов.
Защитата на убития Добромир Лазаров ще протестира оправдателната присъда на Военноапелативния съд пред Върховния касационен съд.

МВР призна пропуски за фишовете
02 тити джип червеноБорбата за по-малко жертви на пътя продължава с признания. След като стана ясно, че МВР налага драконовски мерки (разбирай глоби, б .а.) срещу високата скорост и се превръща в доходоносна касичка за бюджета, но не може да събере и половината от парите от фишове, във вторник призна за сериозни пропуски в системата си. Граждани първи сигнализираха, че влизат в интернет страницата на МВР, но когато изпишат ЕГН-то си, виждат, че нямат неплатени или невръчени фишове. Едва във вторник МВР актуализира неработещата услуга и от сряда българите ще могат да направят проверка по номер на свидетелство за управление и ЕГН. В Портала за административни услуги на МВР шофьорите ще могат да проверят дали имат невръчени им наказателни постановления и електронни фишове за превишена скорост. Както и досега, при наличие на връчени и влезли в сила наказателни документи, по които се дължи глоба, се извежда списък с неплатени задължения и е осигурена възможност за заплащане на дължимите суми директно през Портала за административни услуги на МВР.
Един от новите собственици на „Левски“ и баскетболен треньор Тити Папазов ще може бързо да се възползва от новата възможност на КАТ. Той за пореден път попадна на мушката на платформата grajdanite.bg, след като бе сниман да преминава на червено с висока скорост през кръстовище до мол „Парадайз“ с джипа си. Фотото е от 20 юни и бе качено в платформата на следващия ден. На него се вижда как автомобил с марка „КИА“ и регистрационен номер CB4727AC преминава при червен сигнал на светофара и е спорно дали се съобразява с ограничението на скоростта.
Папазов призна, че лично е шофирал автомобила си и не е дисциплиниран шофьор. Според думите му той редовно нарушавал правилата за паркиране край игрището, където играе футбол, както и забраната за шофиране в буслента. „Да това е моят автомобил. Гледах видеото, на записът изглежда ужасно. Всъщност, като минавах, видях, че нямаше коли, не съм самоубиец, но това не ме оневинява“, казва Папазов. 
„Нямам адекватен отговор. Каквото и да кажа, е излишно. Съжалявам, защото човек трябва да носи отговорността от популярността си. Популярните хора трябва да бъдат за пример”, коментира Папазов. От МВР заявиха, че работят по случая, а Папазов заяви, че сам ще се яви в КАТ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани