Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австрийският „тмр“ е леко, но мощно автоматично оръжие

[post-views]
Австрийският „тмр“ е леко, но мощно автоматично оръжие

maxresdefaultЗа разлика от другите къси картечни пистолети австрийският ТМР (Tactische Maschinenpistole) няма раменен упор и въпреки това при стрелба е устойчив и точен. Той притежава огневата мощ на картечен пистолет, а габаритните му размери и масата са като на обикновен пистолет.
През 1986–1988 г. в едно от американските пехотни училища е разработена нова концепция за личното отбранително оръжие Според нея войниците и командният състав извън състава на пехотните подразделения (например екипажите на бойните машини, обслужващият персонал, военните полицаи и др.) трябва да бъдат въоръжени с леко и малогабаритно оръжие, което да притежава висока огнева мощ, за да бъде използвано като надеждно средство за самоотбрана. Масата на оръжието е около 1,2 кг.  На основата на тази концепция австрийската фирма Steyr–Mannlicher разработва един малък картечен пистолет с първоначално обозначение „Проект 5090”, предназначен за близък бой.  Неговите създатели решили да се спрат на популярния патрон 9-mm Parebellum, който се изстрелва с начална скорост 350 м/с. Не са изключили възможността при желание на своите потребители бързо да приспособят оръжието за патроните 7,65-mm Parabellum, 10-mm Auto, .41 Action Express или дори на по-мощния 9-mm Steyr. Дължината на цевта е 130 мм, а ефективната далекобойност е 25 м.  
Разрез на ТМР Картечният пистолет е предложен на вниманието на купувачите през февруари 1992 г. с обозначението TМP. На пръв поглед той прави впечатление с нестандартния си дизайн и широкото използване на полимерни материали. По своите габаритни размери и маса картечният пистолет се доближава до обикновените пистолети, но се различава от тях по увеличената огнева мощ. Гладките му външни повърхности позволяват удобно скрито носене и бързо изваждане при необходимост от кобури и под дрехи. За разлика от другите оръжия с преобладаващи метални външни повърхности 
ТМР не се нуждаят от смазване което предотвратява замърсяването на дрехите, седалките на автомобилите и личния багаж. В ТМР са вложени интересни конструктивни решения. Създателите му са използвали един почти забравен принцип за  работа на автоматиката – късият ход и въртенето на цевта при нейното отключване и заключване към затвора. Този принцип е създаден преди повече от столетие от чешкия конструктор Карел Крнка, но е патентован от фирмата Rot, в която той е работил. 
В изходно положение затворът и цевта се намират в заключено положение. Това се осъществява благодарение на наличието върху цевта на един профилен канал, в който влиза водеща ос, неподвижно закрепена на водача на цевта. Началната част на канала е изработена по надлъжната ос на цевта. Другата част е наклонена спрямо надлъжната ос. При изстрел, под действието на откатната сила, цевта и затворът се придвижват назад. При това движение водещата ос се намира в началната част на канала на цевта и осигурява нейното праволинейно движение. 
ТМРСлед изминаване на разстояние от 4 мм, водещата ос навлиза в наклонения участък на канала и принуждава цевта да започне да се върти около своята надлъжна ос. Това забавя скоростта на придвижване на системата цев–затвор и осигурява необходимото време на куршума да напусне цевта под действие на максималното налягане на барутните газове.    Когато куршумът напусне цевта, заключената система е изминала максималния си път и се е завъртяла така, че е  освободила затвора. При това положение налягането на барутните газове е намаляло рязко. Цевта се установява в неподвижно състояние, а затворът продължава да се движи под действието на по-ниското налягане. През време на движението си назад затворът екстрахира изстреляната гилза. След достигане в крайно задно положение той полита напред под действие на възвратната пружина и 
дотиква нов патрон в патронника Когато затворът и цевта достигнат изходно положение, те се заключват отново. Възпламеняването на капсула на патрона се извършва от игла и ударно чукче.
    Такъв принцип позволява успешно да се регулира темпът на стрелбата (посредством различен ъгъл на наклона и дължина на профилния канал). Освен това плавното отключване на цевта и затвора дава възможност да се намали откатната сила при изстрел, което се отразява положително върху устойчивостта на оръжието при стрелба на автоматичен режим. 
Конструкторите са осигурили сравнително висок темп на стрелбата (800–900 изстр./мин), необходим за насищане на едно ограничено пространство с куршуми. Това се обуславя от предназначението на оръжието – за бърза употреба на къси разстояния и произтичащата от това липса на време, необходимо за прецизното премерване. Спусковият механизъм позволява воденето на огън в два режима – единичен и автоматичен. Превключването се извършва с помощта на предпазителен лост, разположен зад спусковата скоба. Когато той се намира в крайно ляво положение, спусковият механизъм е блокиран. При поставянето му в средно (централно) положение, могат да се произвеждат само единични изстрели. При поставяне в крайно ляво спусковият механизъм позволява водене на автоматичен огън. Независимо от това, на кое положение се намира предпазителното лостче, изстрел може са произведе само ако се натисне спусъкът докрай. Това е една допълнителна система за сигурност, предотвратяваща произвеждането на случайни изстрели.
ТМР има две ръкохватки пистолетен тип. Задната е с наклон 105 градуса. В нея се поставя пълнителят. Предната ръкохватка има кръгла форма и 
служи за допълнително стабилизиране на оръжието при стрелба на автоматичен режим. Изработвани са и варианти с обозначение SPP, при които липсва предна ръкохватка. Мерните прибори са монтирани върху затворната кутия и могат да бъдат регулирани с помощта на обикновена отвертка.  Картечният пистолет използва пълнители с вместимост 15 или 30 патрона, които се разполагат шахматно. От едната страна на пълнителя има надлъжен прозорец за визуално установяване на количеството на патроните в него. Той е разграфен на сектори през 5 патрона, като на всеки сектор е надписано количеството на намиращите се патрони в пълнителя. 
За бойните качества на оръжието може да се съди не само по фирмените реклами. В редица публикации се посочва, че на разстояние 7 м добре обучени стрелци могат да изстрелят 30 патрона на автоматичен режим, като техните куршуми попадат в кръг с диаметър около 40 см. Дори се препоръчва при стрелба оръжието да се обърне на 90 градуса. По този начин не се позволява на куршумите  да „надскочат” мишената.  Картечният пистолет може да се види както в охраната на някои банки така и в ръцете на военни полицаи, в служителите за сигурност и за специални операции. 
На базата на ТМР швейцарската компания Brugger + Thomet AG произведе почти пълно копие на картечния пистолет с обозначение МР-9, което постъпи на въоръжение в полицейските структури. Той е снабден с отмятащ се приклад, който създава удобство при стрелба на дълги редове.

Най-ново

Единична публикация

Избрани