Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войската срещу пандемията от първия ден

[post-views]
Войската срещу пандемията  от първия ден

Полските въоръжени сили оказват помощ по искане на областните управители и на местните власти. 
Във всяка област на Полша има военна целева група.
Тя разполага със санитарни и транспортни средства за извършване на дезинфекция и превозване на медицински екипи. Активно помагат на гражданските власти инженерните войски, химиците и логистиците. Военната авиация е винаги готова да предложи специализиран въздушен транспорт. Военната полиция също действа активно. 
Значителна роля в подкрепа на гражданското здравеопазване играе военният медицински персонал. Военните медици помагат и на граничните служители в усилията за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Армията организира и военнополеви болници и инфекциозни отделения. Военните евакуират хора от застрашени от коронавируса райони. Полските ВВС прибраха поляци от Франция, Великобритания, Ливан и Кувейт. Въоръжените сили в Полша ежедневно дават по 170 гранични патрула, като са активирали и 160 гранични пункта. В опазването на полската граница са ангажирани над 2000 души от Сухопътни войски и Военна полиция с 220 броя техника. Средно се падат по 10-12 часа дежурство на войник. Дължината на граничния участък  е над 3500 км. В подкрепа на граничния контрол полските ВВС са изпратили самолет М-28, два вертолета Ми-8, и два вертолета Ми-17. Над 1000 войници и 200 единици техника помагат на полицията, като дават ежедневно по 620 дежурства по 10-12 часа. Военните подпомагат и гражданските власти в спазването на карантината и ограниченията. Оказана е помощ на 536 социални домове.
Взети са 58 000 проби за тестване като 28 000 са събрани в социалните домове. Войските транспортират над 80 000 проби до 157 болници. Военните логистици създадоха 10 мобилни единици за дезинфекция и 30 мобилни групи за вземане на проби. Над 1700 души от химическите войски действат по дезинфекцията. Обеззаразени са над 423 000 квадратни метра площ, над 1600 души, над 2000 превозни средства и десетки самолети. 
Военните пуснаха специална телефонна линия 24/7 за обслужване на граждани, която предлага безплатно психологическа подкрепа от военни психолози. Психолозите помагат и на родителите да решават проблеми, свързани с електронното обучение на децата им. Полските въоръжени сили изпратиха и три военно-медицински мисии в чужбина – Италия, Словения и САЩ. Полската армия, която е с численост от 140 000 военнослужещи, дарява кръв ежедневно, достигайки в някои дни до 5000 литра. В над 100 граждански болници и лечебни заведения помагат войници и курсанти от военните училища. Обучени са над 40 000 войници за подкрепа на гражданските медицински служби. В 7 военни лаборатории са направени над 15 000 теста. 
В момента 14 военни болници, 5 центъра за профилактична медицина и Военният институт по хигиена и епидемиология са в оперативна готовност. Въоръжените сили имат и значителен потенциал от лекари, медицински сестри и фелдшери. Всеки ден над 2,5 хиляди военни медици поддържат системата за обществено здраве.
Полските въоръжени сили оперират с две военно-полеви болници. 
Изградени са карантинни центрове в 104 военни гарнизона с капацитет над 17 000 места за хора под карантина. Създадени са 31 групи за дезинфекция с участието на хиляди войници, като се поддържат непрекъснато 8 работни дезинфекционни екипа.

Армията на Полша

2-2Пандемията COVID-19, която удари целия свят, се превърна в сериозно предизвикателство не само за гражданските служби, които обикновено носят отговорност за здравната сигурност на обществото. От началото на пандемията полските въоръжени сили подкрепят гражданските служби в борбата срещу коронавируса. Помощта им е многоизмерна. Всеки ден 9000 войници изпълняват най-различни задачи и подпомагат гражданската администрация в много направления. Това заявяват от полското министерство на националната отбрана. Една от първите задачи на войниците е да подкрепят граничарите в защита на границите. Войници помагат и на полицията при патрулиране по улиците и при проверка на карантината. Заедно гарантират спазването на карантинния режим. Те осигуряват необходимите лични предпазни средства и храна в силно засегнатите от пандемията домове за социални грижи. Провеждат и специализирани процедури за дезинфекция в цялата страна, там, където това е необходимо. 
Военните помагат на възрастни хора, ветерани и семейства на здравния персонал да преминат през пандемията, поддържат болници и местни власти, осигуряват средства за защита на транспорта и храна. Те са навсякъде, където има нужда от специализирана или мащабна подкрепа.

Поляците получават от НАТО 300 тона медицински материали

3-3НАТО чрез програмата Strategic Airlift International Solution (SALIS) доставя в началото на юни на летището във Вроцлав 75 т оборудване за Полша, за да помогне за предотвратяването на разпространението на COVID-19. Самолетът Aн-124 превозва щитове за лице, машина за изработка на маски, защитно облекло и медицински ръкавици. Това е по искане на  Министерството на националната отбрана на Полша и е петата мисия на SALIS, проведена през 2020 г., в подкрепа на усилията на Полша в борбата с пандемията от коронавируса. По програмата Полша е получила общо близо 300 т медицински консумативи. По този повод говорителят на НАТО Йоана Лунджеску заявява: „Съюзниците и партньорите от НАТО заедно са солидарни в отговора си на пандемията COVID-19. Чрез НАТО народите си помагат взаимно за спасяването на живота. Стратегическият въздушен транспорт за спешна доставка на медицинско оборудване е една от многото възможности, които използваме, за да отговорим на това общо предизвикателство“. 
През последните месеци Полша подкрепя и други съюзници и партньори от НАТО чрез дарения за медицинска помощ, изпращани чрез Евроатлантическия координационен център за реагиране при бедствия (EADRCC). Те включват Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора и Грузия.
До този момент военновъздушните сили от Алианса са изпълнили над 350 полета за превоз на медицински персонал и над 1000 т техника. Те са помогнали за изграждането на около 100 полеви болници и повече от 25 000 лечебни легла и са разположили няколко хиляди души медицински персонал в подкрепа на гражданските усилия.
Полша изпраща медицински екип, за да помогне на Чикаго в борбата с COVID-19, съобщават от Белия дом в края на април. Екипът остава там до 2 май. Полските медици са там в рамките на дългогодишна държавна програма за сътрудничество между щата Илинойс и полските военни.
Екипът е комбинация от военни и цивилни медицински специалисти и включва четирима лекари, две медицински сестри, двама медицински техници и един координатор. Полският екип обменя информация с местни медицински специалисти чрез дискусии и онлайн семинари. Чикаго е градът с най-голямото полско и полско-американско население в САЩ. 
От Белия дом съобщават още, че екипът е разделен на 3 групи, за да има повече възможности за контакти с местните медицински специалисти, както и да подпомогне местните здравни работници „чрез споделяне на най-добрите практики за лечение на пациенти с  COVID-19, придобити в Полша и в Италия“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани