Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Борисовата градина: Една музикална вечер, подарена от Гвардейския оркестър

[post-views]
В Борисовата градина: Една музикална вечер,  подарена от Гвардейския  оркестър

IMG_7446Истинска лятна вечер в Борисовата градина в София. И за късмет не вали. Време за разходка, за отдих и… за музика. По традиция всяка година през топлите дни, а и не само, музикантите от Гвардейския представителен духов оркестър под палката на диригента си подполковник Ради Радев изпълняват програма от творби на патриотична тема пред обществеността. И концертът на лятната естрада в този ден е такъв. Този път – съвместно със солисти от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Изпълняват се емблематични стари български строеви маршове. 
Но акцентът в този концерт са песни и маршове от новите компактдискове, които записва оркестърът в Българското национално радио. За първи път бяха изпълнени песните „От векове”, „Одрин 1913”, „Български гвардейци” и др. Всички те са по музика на подполковник Радев и по текст на Марио Лалчев. За първи път публиката чу и двата негови марша „Освобождението на София” и „Боят на Шипка”. За първи път у нас върху строеви марш („Боят на Шипка”) се надгражда със слово с рецитацията на Янко Лозанов. 
Сред солистите на сцената излизаха Емилия Валенти и Станислава Димитрова съвместно с любимците на публиката от квартет „Армейска песен”
Песните „Одрин 1913” и „Български гвардейци” също изпълнява квартетът, а „България” – отново Емилия Валенти, Станислава Димитрова и квартетът. „Български войници” изпълняват Емилия Валенти, Емил Калев и квартетът. 
Особено любопитно е, че тези песни, които ще чуем и на компактдиска, записан в БНР, са и първите от 80-те години на миналия век досега, през които не са писани подобни произведения на патриотични теми и свързани с Българската армия, с българския войник. 
IMG_7414В скоро време двата компактдиска ще са готови, а те съдържат и други произведения, свързани с Българската армия, маршове и забавна музика: песен за Дойран, за Сирма войвода, песен за безименните герои и песни по текст и музика и на хора от екипа на БНР. Орлин Горанов изпълнява три песни в диска, а са включени и произведения на Ангел Заберски-син, Георги Андреев, на Жул Леви, Васил Първанов. Те ще са изпълнени съвместно със Смесения хор на Националното радио под диригентството на Любомира Александрова, като за пръв път у нас се осъществява запис на патриотични творби между смесен хор и духов оркестър, емблемата на музикалната школа на духовите оркестри в България. Навремето всички патриотични песни са записвани от симфоничен оркестър и смесен хор. Аранжиментите тук са на подполковник Радев.
Около час продължава концертът на лятната естрада в Борисовата градина. Импровизираната публика е равностоен участник в него и изразява подкрепа и одобрение на тази или онази песен или марш. Като доказателство за една от поуките от времето за карантина заради коронавируса: друго е да си на сцената срещу очите на публиката, когато зрителят не е анонимен, казват музикантите. А след принудителните дни на дистанция и публиката се стича жадно около сцената. Както през годините го е правила по площадите, когато някой военен оркестър е дарявал изкуството си на българските граждани по празник или в обикновена лятна вечер, като начин да  усетим общността си с военния оркестър. 
IMG_7369Предстоят още два концерта на открито обяви пред БНР дни преди изпълнението в Борисовата градина главният диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър подполковник Ради Радев. Първият е на 10 юли пред Министерството на отбраната в навечерието на празника на Българската гвардия (12 юли), а другият е на 27 август, отново в Борисовата градина. Програмата е разнообразна в жанрово отношение, ще има и забавна музика и джаз – за всеки от множеството, млад или стар, който се разхожда наоколо. Това е традиция от години. А музиката, военните оркестри и особено – Гвардейският, е  емблема и на музикалната ни култура, и на Българската армия. И едва ли след такъв концерт може да се подели възхитата от виртуозността на оркестрантите, съдържателността на творбите и отношението към армията ни, те се сливат в едно. А военните оркестри със завидна последователност поддържат културната ни традиция. Като ни подаряват една такава празнична вечер като юнската на лятната естрада в Борисовата градина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани