Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейски апел за незабавно прекратяване на насилието в Либия

[post-views]
ЕС прибави политическия лидер на „Хамас“ в списък на терористите

euФранция, Германия и Италия в нов опит да намерят политическо решение на конфликта в Либия. В общо комюнике външните министри на три държави призоваха враждуващите сили да спрат незабавно огъня. Апел беше отправен и към външните актьори, които бяха призовани да прекратят намесата си в конфликта, за да дадат шанс на дипломацията.

 „Рискът от влошаване на ситуацията в Либия расте. Франция, Германия и Италия призовават всички страни в Либия незабавно и безусловно да прекратят огъня“, се казва в общата декларация.

В документа се призовават и чуждестранните актьори в страната да спрат намесата си в конфликта и да започнат да се съобразяват с оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН.

Резолюцията идва в чувствителен момент, когато конфликтът в Либия причини нови търкания между съюзниците от НАТО.

Само преди дни френския президент Еманюел Макрон обвини Турция, че играе опасна игра в Либия, и че нарушава действащите резолюции на ООН. Припомняме, че миналата седмица дори се стигна до морски инцидент, след като три турски военни кораба, прихвана френската фрегата, плаваща под флага на НАТО, при опит да инспектира съмнителен плавателен съд. Либия се намира в състояние на гражданска война от 2011г, когато беше свален режима на Муамар Кадафи. През годините в страната се формираха два основни лагера- базираното в Триполи и признато от ООН Правителство на национално обединение, подкрепяно от Турция и силите на бившия генерал Халифа Хафтар, подкрепян от Саудитска Арабия, Египет и Русия. Миналата година силите на Хафтар се опитаха да превземат Триполи, но след намесата на Турция бяха отблъснати. Политическият вакуум в Либия има голямо опасност отново да превърне страната в база на различни терористични групировки като Ал Кайда и ИДИЛ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани