Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Институтът по отбрана беше в авангарда срещу COVID-19

[post-views]
Институтът по отбрана беше  в авангарда срещу COVID-19

Кратка история, но изпълнена с много отличия за висок професионализъм.

2Институтът по отбра на „Проф. Цветан Лазаров“ към Министерството на отбраната е един от позабравените герои в борбата с COVID-19. Защитни медицински облекла и респираторни маски с отлично качество за борба с коронавируса могат да се произвеждат в България. Това беше заключението на експертите от института, което те представиха на среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, тогавашния заместник-началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, който вече е началник на отбраната и адмирал, и пред председателя на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски в средата на март.

„Няма по-голямо удоволствие от това, когато получиш някаква спешна задача, да успееш да я изпълниш навреме и качествено. Получихме изискването да се тестват облекла от двама български производители. През нощта бяха изпълнени редица мероприятия които в нормални условия протичат далеч по-спокойно. И двамата производители са доказани, а платовете са в идеално състояние и отговарят на изискванията и на еталоните по БДС“, каза тогава началникът на Института по отбрана полковник д-р инж. Димитър Кирков. 
И наистина, извън обективите и камерите директорът на Института по отбрана увери, че екипът, с който работи, е дал наистина всичко от себе си и са работили денонощно, за да се направят максимално бързо тестовете на платовете и те да бъдат пренасочени за масово производство на защитните медицински костюми Именно този тип работа беше в основата на ефективната борба с COVID-19 и това постави стандартите за висока отговорност и продуктивност, за което служителите на Института по отбрана наистина трябва да бъдат поздравени днес, когато пандемията сякаш затихва, а мерките вече са значително по-разхлабени и повечето от тях са препоръчителни.
„За поредна 11-а година заставаме с чувство на изпълнен дълг пред нашия патрон професор Цветан Лазаров и пред ръководствата на Министерство на отбраната и на Българската армия.“ Това каза в приветственото си слово полковник Димитър Кирков по повод на празника от създаването на Института по отбрана. 
4„Той е рожба на нашите задружни усилия, неуморен труд, на лишения и радости. Такъв, какъвто го мечтаеха неговите създатели. Такъв, какъвто го имаме днес. Такъв, който следва да завещаем и ние на нашите по-млади колеги и поколения. 11-ата годишнина е повод отново да Ви поздравя и да засвидетелствам своето уважение към всички Вас – учени, изследователи, инженери и експерти, които със своя богат опит, усърдие, себеотдаване и дръзновение изпълнявате професионалните си задължения“, каза още началникът на института по повод на празника.
Пробите, които бяха направени в Института по отбрана, бяха наистина нещо, което заслужава публичност и аплодисменти, защото някои процедури, които изискват дори месеци работа, бяха съкратени до неузнаваемост, без това да се отрази на качеството на работата и ефекта от извършваните специализирани манипулации. 
Всъщност експертите работиха извънредно и денонощно и по този начин показаха като еталон, как държавни служители работят в полза на държавата. 

Институция с международен престиж
3Институтът по отбрана „Професор Цветан Лазаров” е утвърдена в България и международно призната научна организация, доказала уникалната си експертиза в областта на сигурността и отбраната. 
Той е създаден на 04.06.2009 г. с Постановление № 140 на Министерски съвет като юридическо лице към министъра на отбраната и е наследник на богатите традиции на редица бивши военнонаучни, научно-технически институти и експертни структури към Министерството на отбраната. На 21.01.2014 г. с Постановление № 5 на Министерски съвет Институтът по отбрана е именуван „Професор Цветан Лазаров”. 
По своята същност той е уникален организационен комплекс с доказана научна и експертна част. В него работят учени, изследователи, инженери и експерти с огромен научен капацитет и опит. В научните звена повече от половината от служителите на Института са академичен състав,  хабилитирани лица с научни степени и звания.  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани