Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Калашников“ е в основата на автоматите на ЮАР

[post-views]
„Калашников“ е в основата на автоматите на ЮАР

доц. д-р инж. Георги Маринов

vektor cr (1)Краят на 70-те години се характеризира с масово преминаване към по-малък калибър на личното оръжие на бойците. Нискоимпулсните патрони с малък калибър се предпочитат за водене на точен огън, тъй като възникващият откат е незначителен и 
това стабилизира 
оръжието
при водене на автоматична стрелба или на редове. Не остава встрани от тази тенденция и армията на Южноафриканската република. Към края на 1970 г. военното ръководство взема решение за замяна на намиращите се по това време на въоръжение 7,62-мм щурмови пушки G-3 на немската фирма Heckler&Koch и белгийските FN FAL със същия калибър. 
Вместо да закупят нови образци, Южноафриканските национални сили за самоотбрана (SANDF – South African National Defence Force) възлагат на националната компания Vektor да разработи и произведе щурмова пушка с калибър 5,56 мм. За да спечелят време, конструкторите на компанията решават да използват утвърдените в практиката технически решения от израелските щурмови пушки Galil, които се явяват модернизирани варианти на автоматите „Калашников”. За кратко време е разработена щурмова пушка с обозначение  Vektor R 4, автоматиката на която е базирана на известния принцип на работа, използващ 
отвеждането на част от барутните газове от цевта за задвижване на затвора.
CR-21Ударно-спусковият механизъм позволява воденето на единичен и автоматичен огън, като превключването става с помощта на трипозиционен превключвател. В положение S превключвателят блокира ударно-спусковия механизъм и изстрел не може да се произведе. В положение R се води единичен огън, а в положение А – автоматичен огън. Темпът на стрелбата е в границите 600–750 изстр./мин, което се счита за оптимален за персонално автоматично оръжие. На цевта се монтира специален огнегасител, намаляващ демаскиращия пламък от излитащите барутни газове от цевта. Това е особено важно при провеждане на специализирани операции и такива в нощни условия.  Предвидена е възможност за изстрелване на гранати с оръжието.
По подобие на конструкцията на Galil при Vektor R 4 е изработен сгъваем приклад, но при южноафриканския вариант той е от полимерни материали. Това се е отразило положително върху масата на оръжието, която е намалена до около 4,3 кг. Към газоотвеждащия блок може да се закрепва сгъваема двунога. Дължината на цевта на Vektor R 4 е 460 мм. Тя осигурява начална скорост на изстреляния куршум 900 м/с и ефективна далекобойност до 500 м. С незначителни изменения са изработени затворът и газоотвеждащата тръбичка. Оръжието 
използва пластмасови или метални пълнители с вместимост 35 или 50 патрона. 
Vektor_R 5Отчитайки по-големия ръст на южноафриканските бойци, конструкторите са удължили приклада на оръжието, както и размерите на пистолетната ръкохватка и ложата за осигуряване на удобство при стрелба и носене. Така общата дължина на Vektor R 4 достига до 1005 мм с разгънат приклад и 740 мм, когато прикладът е в сгънато положение.  Разработен е скъсен вариант на щурмовата пушка в обозначение Vektor R 5. Той се различава по намалената дължина на цевта до 322 мм. Това е довело до намаляване на размера на частите на газоотвеждащия механизъм и на подцевната ложа, както и до премахване на двуногата и възможността за изстрелване на гранати. 
През 1990 г. е разработен суперкомпактен вариант с обозначение Vektor R 6. Той е предназначен за полицейските структури, екипажите на бойни машини и въздушнодесантните подразделения. Дължината му е намалена до 805 мм с разгънат приклад, при дължина на цевта 280 мм. Теглото му е 3,6 кг.  
Vektor R 6През 1997 г. компанията Vektor разработи и произведе нова щурмова пушка с обозначение CR-21 (Compact Rifle, 21 century). Принципът на работа на оръжието не се различава от този на Vektor R 4. Основните части и механизми на автоматиката му са взаимнозаменяеми с тези на Vektor R 4. Това 
облекчава усвояването на новото оръжие
неговите експлоатация и ремонт. Щурмовата пушка, както и нейните предшественици са проектирани за патроните 5,56х45 НАТО. Новата щурмова пушка е компанована по схемата „булпап”, при която част от ударно-спусковия механизъм и цевта са разположени в приклада. Така оръжието става по-компактно при запазване на дължината на цевта. По тази схема пълнителят се разполага зад спусковата скоба. Неудобство на схемата е близкото разположение на отвора за изхвърляне на изстреляните гилзи до лицето на стрелящия и дългата тяга на спусъка.  
Корпусът на CR-21 e с футуристичен дизайн и е изработен от удароустойчива пластмаса. В него се разполага изцяло цевната кутия. Ръкохватката на затвора е разположена вляво и при стрелба остава в неподвижно положение.
Към щурмовата пушка се закрепва колиматорен мерник, който може да се сменя бързо. Мерникът е с подсветка с помощта на оптично влакно и автоматично регулиране на яркостта. Липсват обикновените механични мерни прибори. Щурмовата пушка използва пълнители с вместимост 20 или 35 патрона. Бутонът за освобождаването им е разположен зад отвора за пълнителя. Предпазителят на оръжието е разположен пред спусковата скоба, а превключвателят за вида на водения огън е в задната част на приклада. 
Разглобяването на щурмовата пушка е лесно
като при това всички механизми се извличат след отделяне на задната горна част на корпуса. Закрепването на отделните елементи на корпуса става с един напречен щифт в задната част на цевната кутия. Този щифт служи и като антабка за закрепване на ремъка за носене. Към CR-21 може да се закрепва подцевен гранатомет, който е национално производство. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани