Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Караконджул“ или времето за

[post-views]

Премиерата на Народния театър е отново на сцената.

4_KarakongulТеатърът наистина се събужда. И вече можем да видим премиерата на „Караконджул”, представена в афиша на Народния театър точно преди карантината в края на януари.
Моноспектакълът на актьора Валери Йорданов е изграден като негов текст по мотиви от „Дервишово семе” и други разкази на Николай Хайтов. Режисьорът Стоян Радев казва, че спектакълът говори от първо лице и предлага не обяснение, а преживяване. 
„Преживяването е важно, защото съвременната цивилизация – с всичките й културни достижения и усложнения, споделя режисьорът, започва да изключва автентичния личен опит. Все повече знанието почива върху информация, придобита наготово, без да ти се е случило това, което знаеш, и затова да го знаеш. Оттам и знанието се превръща в безплодно съдържание.”
А Хайтовите разкази са самият случил се живот, който директно и просто, без отвлечени разсъждения и интерпретации ни връща към нас самите. И към живота с истинските неща в него – страха, плача, смеха, любовта и смъртта, към тукашното и отвъдното. 
Валери Йорданов ни въвлича в нереалния и реален живот на героя Рамадан Дервишов така, че и ние съпреживяваме неговия катарзис. С усещане, че се докосваме до живия живот, към който всеки се връща, когато прави големите избори по пътя си и няма право на грешка. Репликата на Рамадан е истинска в простотата си: „Чуеш ли петела, значи е време за нещо. Значи трябва да тръгнеш. Или да се върнеш… Да свършиш некаква работа…”. Актьорът, когото сме гледали на голяма сцена и в киното, изпълва с невероятното си присъствието сцената в сложния жанр на моноспектакъла. Драматург на постановката е Мирела Иванова.

Пред НДК – среща на живо с книгите.

1_3_Panair_na_knigataПролетният базар на книгата тази година се случи през лятото. Това като че амбицира издателите и участниците да са изключително много. Днес, утре и в неделя събитието е отворено, дори ако София е дъждовна. Според статистиката на организаторите от Асоциация „Българска книга” заглавията, изложени в 23 шатри пред НДК, са около 15 хиляди на 110 наши книгоиздатели и книготърговци. Преди 2 г., когато България председателстваше Съвета на ЕС, изложението беше също в началото на парка на Двореца на културата. Но във времето на коронавируса тази идея е точно на място.
За разлика от други години, за съжаление, читателите няма да могат да се срещнат с чуждестранните автори на книги, изложени от издателите им. Но с българските автори, чиито книги са в шатрите на издателствата, това е възможно. Липсва съпътстващата програма. Както всяка година – преимуществото да си купиш книга на този базар, са намаленията. 
Сред предлаганите заглавия има съвсем нови, излезли на пазара въпреки карантината. Можем да добавим нови заглавия към домашната си библиотека до 19,00 ч в неделя.

Анри Кулев с „Наградата на София”
2_ANRI_KoulevРежисьорът Анри Кулев получи Наградата на София вчера в деня на откриването на 24-тия кинофестивал „София Филм Фест Лято”. Българските читатели и зрители познават разностранния талант на Анри Кулев, с оригинален почерк в класическата акварелна техника, включително и от негови творби в нашия вестник. Той създава стотици рисунки: илюстрации, карикатури, комикси, анимационни книги, ескизи към работните книги на филмите си. Творбите му имат силен социален заряд, често ирония и деликатно чувство за хумор. А искрящият му талант принадлежи на българската култура на два века. Анимационните му филми са окичени с международни и наши награди. Той е сценограф на постановки на българския театрален режисьор Димитър Гочев в Германия. 
   Анри Кулев е професор по анимационна режисура и основател на катедрата в НБУ. Директор е на Световния анимационен кинофестивал във Варна. През миналата година той навърши 70 г. И отбеляза юбилея с книга с еротични рисунки „Ориент Експрес” и изключителния филм „Имало една война”, който ще видим на 28 юни в Дома на киното от 20,30 ч. Филмът със сценарист Влади Киров е разказ за човешки съдби по времето на Сръбско-българската война от 1885 г.
Тази година кинофестивалът ще върви на живо, но и в интернет, заяви дългогодишният му директор Стефан Китанов. Повече информация за програмата може да се види на сайта на фестивала.

Най-ново

Виж още

Избрани