Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СЗО: Вирусът се връща в Европа, в САЩ реалния брой на заразените е над 20 милиона

[post-views]

szo-

Коронавирусната инфекция е на път да се върне с пълна сила в Европа. Предупреждението направи Световната здравна организация в момент, когато за първи път от месеци се отича седмичен ръст на новите случаи в страните от Стария континент. Тревожни новини идват и от САЩ. Според здравните експерти в страната реалният брой на заразените с КОВИД-19 е най-малко 20 милиона души.

Световната здравна организация е категорична, че основната причина за бързото покачване на новите случаи с коронавируса в Европа е отслабването на карантинните мерки. Опасенията на експертите са, че с наближаването на есента наред с КОВИД-19 ще започна да се развиват и сезонните болести, което допълнително може да влоши ситуацията.

Ханс Хенри Клуге – регионален директор на СЗО за Европа:

„Отчитаме ръст на новите случаите в 30 държави за последните две седмици. В 11 от тях се забелязва чувствително ускоряване на заболеваемостта и ако не се вземат мерки, то това може отново да изправи здравната система в Европа пред колапс.“

България засега е извън критичния списък на СЗО, независимо, че в страната се запазва тенденция новите случаи да се увеличават. Тревожни новини идват и от другата страна на Атлантическия океан.  В САЩ за последното денонощие бяха регистрирани над 40 хиляди нови случая на Ковид-19, което е най-високата стойност след пиковете през април. Ако тогава заболяването беше проблем на северните щати, то сега най-големите огнища са на юг. Властите в няколко щата, сред които Тексас и Флорида, дори отложиха планираното за тази седмица облекчаване на мерките. Здравните експерти са категорични, че общият брой на заразените в страната е над 10 пъти от официалните данни или малко над 20 милиона души.  Притеснителна остава и ситуацията в страните от Централна и Латинска Америка, след като СЗО обяви региона за най-голямото огнище на новия коронавирус. Освен в Бразилия, която е най-засегнатата страна, ръст на новите заболели продължава да се отича и в Мексико.

Рекорден пик на заболяването беше ригистиран и в Южна Африка, която държи челното място по брой заразени на Черния континент. С темповете с които се разраства епидемията, до няколко дни броят на случаите по в света ще прескочи поредна критична граница от 10 милиона души, категорични са експертите.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани