Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Затвор за бившия премиер на Франция Франсоа Фийон

[post-views]
Затвор за бившия премиер на Франция Франсоа Фийон

Trial of ex-French Prime Minister Fillon and his wife in ParisФренски съд осъди бившия премиер Франсоа Фийон и съпругата му Пенелопе по обвинения във фиктивни назначения, съобщават АФП и други медии.

Фийон получи присъда от пет години затвор, с три години условно. Съпругата му също е призната за виновна. Тя получава тригодишна условна присъда, според решението на съда в Париж. Двамата трябва да платят и глоба от 375 000 евро. Фийон не може да участва на избори през следващите 10 г.

Защитата на бившия министър-председател обяви, че ще обжалва присъдата.

Фийон и съпругата му Пенелопе бяха разследвани за фиктивни назначения. Разследването беше предшествано от множество информации, че Фийон е уредил съпругата и децата си да получават заплащане за работа, която в действителност не са изпълнявали. Скандалът провали президентската кампания на бившия министър-председател през 2017 г. след публикацията на френското издание „Canard Enchaine“, че след 2000 г. Фийон като депутат фиктивно е назначил съпругата си Пенелопе за своя сътрудничка, за което тя е получила стотици хиляди евро.

Сатиричният вестник писа, че Фийон е наел две от петте си деца като парламентарни асистенти, докато е бил сенатор. Те са спечелили общо 84 000 евро между 2005 и 2007 г.

65-годишният Фийон е обвинен в злоупотреба с държавни средства, конспирация и укриване на информация за финансовата си ситуация пред властите. Той можеше да получи максимална присъда от 10 г. затвор и глоба от 1 милион евро. Съпругата му е обвинена, че не е съобщила на властите за злоупотреба с държавни средства.

Фийон беше премиер при президента Никола Саркози от 2007 до 2012 г. Преди да избухне скандалът той беше фаворит за държавен глава на страната.

Източник: https://news.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани