Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тест за управляващите в Полша: Президентът Анджей Дуда отива на балотаж

[post-views]

Poland_izbori

Полша ще избере следващия си президент на балотаж. Това сочат екзитполовете след проведения в неделя вот. Победител в надпреварата е настоящият държавен глава Анджей Дуда, който събра по-малко от 42 процента. Той ще се изправи срещу кмета на Варшава Рафал Часковски, който се класира втори с малко над 30 на сто от гласовете.

Изглежда пандемията от КОВИД-19 и социалната дистанция не уплашиха поляците да отидат до урните. Според предварителните резултати избирателната активност е била над 62 процента, което е с 14 на сто повече от президентския вот през 2015 г.

Очаквано резултатите от вота поставиха въпроса: Свърши ли ерата на партия Закон и Справедливост, която управлява близо десетилетие, и която заради политиките си в съдебната система често пъти влиза в сблъсък с Европейските институции.

Отговорът ще стане ясен след балотажа, когато един срещу друг ще се изправят консервативният политик Анджей Дуда и подкрепеният от опозиционната партия „Гражданска платформа“ либерален кмет на Варшава Рафал Часковски. Той влезе в битката с обещанието да защитава демокрацията в страната и да подобри отношенията й с Брюксел.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани