Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Независимо от международната критика Китай прие спорни закон за националната си сигурност

[post-views]

SI DZINPINКитай прие спорния закон за националната си сигурност,  чрез който Пекин реално си делегира повече права над Хонг Конг. Редица анализатори смятат, че новия закон реално ще позволи на комунистическия режим да ограничи гражданските и политически свободи, на които мегаполиса се радваше, след като отново влезе в границите на Китай през 1997г.
Законът беше приет единодушно от Националния народен конгрес на Китай, заобикаляйки законодателната власт на Хонг Конг. САЩ и ЕС, включително и Великобритания, предупредиха Китай, че имат готовност да наложат санкции на Пекин, ако законът бъде одобрен.

Китай е категоричен, че няма да толерира какво и да е вмешателство във вътрешната му политика, като за сега Пекин се въздържа официално да потвърди приемането на закона.

В общи линии промяната дава правомощия на Китай да ограничава всички масовите мероприятия като протести и демонстрации, както и да задържа граждани на Хонг Конг, ако сметне, че представляват опасност за режима. Права, които до скоро имаше единствено Изпълнителния съвет или местните парламент на Мегаполиса.

Анализатори, очакват че решението на Пекин, ще даде нов тласък на анти-китайските настроения в Хонг Конг, които през последните години все по-често ескалират в продължителни масови протести.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Избрани