Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново в Китай: Учени откриха нов вирус с пандемичен потенциал

[post-views]
Отново в Китай: Учени откриха нов вирус с пандемичен потенциал

covid-19-koronavirusУчени в Китай идентифицираха нов вирус, който има пандемичен потенциал. Вирусът се смята за нов щам на свинския грип, който беше предишната голяма здравна криза за  човечеството през 2009 г.

Наблюдение на вируса при прасетата между 2011 и 2018 г. е довело до откриването на нов щам H1N1, назован  G4, разкриха изследователи от  Китайски селскостопански университет, Китайския център за контрол и превенция на заболяванията и Университета в Нотингам във Великобритания.

В проучването се казва, че новият щам има всички основни отличителни белези за пандемичен вирус, защото работниците, имащи досег със свинете, показват повишена преносимост към вируса.

Малко са случаите, в които вирусът се предава от прасета на хора и засега няма и доказателства за предаване от човек на човек. Наблюдение, извършено върху десетки  работници в свинеферми, установи, че 10,4 на сто са положителни към вируса. Процентът се увеличава до 20,5 на сто за участници на възраст между 18 и 35 години. Изследователите твърдят, че подобна инфекциозност значително увеличава възможността за адаптация на вируса при хората и поражда опасения за възможното генериране на пандемични вируси. Припомням, че при избухването през 2009 г. на свинския грип починаха между 250 хиляди и половин милион души по света, пандемията беше овладяна през август 2010 г., след като   беше и разработена ваксина.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани