Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започна голямото размразяване: ЕС отвори външните си граници за 15 държави

[post-views]
Предстои: Челен сблъсък между Китай и САЩ заради пандемията

koronavirusОт днес гражданите на 15 държави могат свободно да пътуват в ЕС. От т. нар. списък със „сигурни държави“, изготвен от  ЕК, очаквано не влизат САЩ, Бразилия и Русия заради влошената здравна ситуация и в трите страни. На фона на новото облекчаване на мерките в Европа като цяло пандемичната обстановка по света остава притеснителна.

Отварянето на външните границите на ЕС се очаква да даде глътка свеж въздух на туристическата индустрия в Европа, която пряко пострада от пандемията. Списъкът на ЕК със „сигурни държави“ е препоръчителен, което означава, че всяка страна-членка има възможност сама да реши кой може да влиза на територията й. Ярък пример е Гърция, която обяви, че границите й ще останат затворени за граждани от Швеция и Великобритания до 15 юли, независимо, че според препоръките на Комисията британците и шведите могат да влизат свободно в ЕС. Причината е, че и двете страни все още не могат да ограничат разпространението на заразата. Поредното облекчаване на мерките в Европа става на фона на новите предупреждения на СЗО, че пандемията е едва в началото си. Опасенията на организацията се покриват и с влошаващата се ситуация в САЩ, където една дузина щати, предимно южни, продължават да отичат рекорден ръст на новите заболели. Според главния вирусолог на страната д-р Антъни Фаучи, вирусната инфекция е вече извън контрол. Той не скри, че много скоро броят на заразените може да достигне до 100 хиляди на ден. Американското правителство е изкупило всички количества от лекарството ремдезивир, смятано за едно от основните оръжия в битката срещу пандемията. Освен в щатите опасност от връщането на вируса се появи и в Австралия, където властите бяха принудени да върнат карантините мерки в щата Виктория. Притеснителна е ситуацията както в Латинска Америка, така и Южна Азия, в частност Индия, заради късното въвеждане на мерките или заради ранната им отмяна.

Според последните данни на университета „Джонс Хопкинс“ броят на заразените е малко над 10 и половина милиона души, а този на починалите –  близо 510 хиляди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани