Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военните окръжия навършиха 140 години

[post-views]
Военните окръжия навършиха 140 години

DSC00903Юбилейна плоча, посветена на 140-ата годишнина от създаването на военните окръжия в България, бе открита с тържествен ритуал пред сградата на Военното окръжие в Русе
Сред официалните гости, които присъстваха на тържеството, бяха Илия Налбантов, началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, както и началникът на Централното военно окръжие (ЦВО) полковник Георги Петков. В проявите се включиха и областният управител на област Русе Галин Григоров, кметът на община Русе Пенчо Милков, представители на местната и държавната администрация, кметове на населени места в областта, ветерани от войните, офицери и сержанти от СОСЗР.
„Връщайки се назад във времето и проследявайки по-важните етапи от развитието на военните окръжия, следва да отдадем почит, признателност и благодарност към стотиците родолюбиви българи, посветили живота си в служба на България и допринесли за израстването и утвърждаването в наши дни на ЦВО в значима и уважавана военна институция”, заяви в словото си полковник Георги Петков и допълни: „От времето на своето създаване до наши дни военните окръжия са изпълнявали задачата да осигурят въоръжените сили с необходимите ресурси по комплектуване на армията и структурите от системата за национална сигурност на България във военно време, за популяризиране на военната професия и привличане на български граждани за военна служба, подготовката им за отбраната на страната и действия при кризи от военен характер.”
Началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов благодари от свое име и от името на министър Красимир Каракачанов: „За усилията и усърдието, което военните окръжия полагат за утвърждаването на системата за военния отчет на гражданите у нас, за най-необходимото в едно общество – връзката между армията и неговите въоръжени защитници това е основната мисия на системата за военния отчет, която утвърждава както принципите и основите на държавността, така и възпитава младото поколение в дух на DSC00869патриотизъм и отговорност”.
Със заповед на министъра на отбраната и от името на началника на ЦВО с награден знак бяха отличени запасни офицери и граждани на Русе.
Събитието се организира и със съдействието на Община Русе. Юбилейната плоча е изработена безвъзмездно от местния скулптор Димитър Димитров. Актьори от Русенския театър изнесоха спектакъл възстановка на историческите събития по учредяване на Военното окръжие в Русе, а отец Стефан от Русенска света митрополия отслужи водосвет и освети юбилейната плоча.
По-късно в зала „Европа“ на Доходното здание бе открита тематична изложба за историята на военните окръжия в страната. На вниманието на русенската общественост бяха представени и кадри от кампанията „Бъди войник 2019”.
„В изложбата са представени указът, с който княз Александър I полага основите на ЦВО и военните окръжия у нас, ретроспекция за тяхната дейност заповеди, издадени от тях, исторически снимки на сборовете по случай кръгли годишнини, като последните кадри са до 1966 г. В снимките от кампанията „Бъди войник 2019” са представени различните нейни издания във всеки DSC00935областен град с участието на граждани и ученици”, обясни подполковник Васил Петров, зам.-началник на Военно окръжие I степен – Русе.
Събитието беше планирано да се осъществи на 28 февруари, но поради кончината на тогавашния началник на отбраната генерал Андрей Боцев то беше отложено.
На 27 септември 1880 г. с Указ № 165 на Александър I – княз на България, се създава длъжността „Окръжен войнски началник”. Указът е издаден в царския дворец в Русе (днес сградата на Кукления театър) и обявен на ул. „Княжеска“, в непосредствена близост до сградата, където днес се намира Военно окръжие – Русе.
Преди 9 години, на 1 юли 2011 г., е създадено Централно военно окръжие с подчинени 28 военни окръжия, които днес се ръководят от полковник Георги Петков, осигурявайки комплектоването на въоръжените сили с необходимите ресурси в условията на динамично променяща се среда за сигурност. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани