Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Варна откриха Военноморски координационен елемент

[post-views]

1-flot2Военноморски координационен елемент (ВМКЕ) на Военноморските сили за Черно море беше открит в Пункт за базиране-Варна. Дейностите, които ще изпълнява новото формирование, бяха представени от неговия командир капитан II ранг Георги Марков. Военноморският координационен елемент за Черно море ще допринася за изграждане на морската ситуационна осведоменост в Черно море и ще спомага за координацията между Военноморските сили на Република България и други организации.
 
Основната си дейност структурата ще осъществява чрез събиране, анализ и обмен на информация, осигуряване военноморското сътрудничество и ръководство на корабоплаването, с цел подпомагане провеждането на военноморски учения и операции.    
Военноморският координационен елемент ще изпълнява дейности по координиране и разпространение на информация за морската обстановка между военни и граждански структури; участие в подготовката, планирането и провеждането на операции и учения; обмен на информация с Военноморското командване на НАТО, Морските оперативни центрове на съседните Черноморски държави и международни инициативи.
На откриването на новата структура присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, кметът на община Варна Иван Портних, областният управител на Варненска област Стоян Пасев, командири на военни формирования и офицери от Щаба на ВМС. 

Най-ново

Избрани