Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гергана Александрова: Военнослужещите са дисциплинирани туристи

[post-views]
Астрономическото лято настъпва у нас в 17:57 часа

Гергана Александрова– Как протича подготовката на обектите за отдих на Изпълнителна агенция „ВК и ВПД” за летния сезон? До каква степен се отрази на дейността ви пандемията от COVID-19 и обявяването на извънредни мерки?
– Подготовката на сезон „Лято 2020” започна през януари 2020 г. с изготвяне на заповеди на министъра на отбраната за определяне на смени и цени за почивка във военно-почивните домове и хотели. Разпределени бяха 11 538
броя  карти за почивка, предоставени на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Назначен е сезонният персонал в почивна станция „Картела“, хотел „Флагман“, хотел „Адмирал“, хотел „Фрегата“, хотел „Маяк“, хотел plaz_more„Сарафово–МО“, хотел „Созопол–МО“, хотел и бунгала „Несебър–МО“ и къмпинг „Чайка“ и към момента имаме 95 % заетост на длъжностите. Сключени са договори с фирми, избрани по Закона за обществените поръчки за нормалното и безпроблемно функциониране на почивните бази. Извършени са ремонтни дейности в хотел „Созопол–МО”, хотел „Фрегата” и част от сградата на хотел „Адмирал”. Продължава извършването на ремонтни дейности на част от хотел и бунгала „Несебър –МО” – основна сграда. 
Летният сезон съгласно заповедта на министъра на отбраната относно определяне на смени за почивка за сезон „Лято 2020” във военно-почивните домове и хотели, управлявани от ИА „ВК и ВПД”, започна на първи юни. Ние направихме всичко възможно, дори и в условията на пандемия, да открием сезон „Лято 2020” от тази дата, разбира се, при спазване на указанията на здравните власти за недопускане на разпространението на коронавирус. Осигурихме дезинфекционни материали, лични предпазни средства, предпазни прегради на рецепциите в обектите и спазване на препоръките за физическа дистанция между лицата.
– Как ще протича летният сезон в хотелите и военно-почивните домове на Агенцията през сезон Лято 2020, като имаме предвид трите Д на превенцията – дисциплина, дезинфекция и дистанция?
– Почиващите в нашите бази са основно военнослужещи и цивилни служители от системата на МО и БА – дисциплинирани, съобразяващи се с установените норми, и това ни дава спокойствие, че мерките ще бъдат изпълнявани както от служителите и персонала по обектите, така и от гостите.
За противодействие на разпространението на заразата в местата за настаняване, заведенията за хранене и развлечения, фитнес залите и плувните басейни са изготвени указания на изпълнителния директор за функционирането им съобразно заповедите на министъра на здравеопазването и Указанията за функциониране на туристическите обекти в условията на COVID-19, утвърдени от министъра на туризма. За всеки обект има изготвен план за действие за безпроблемно  функциониране, съобразен с особеностите на обекта, ситуацията в момента иMinolta DSC препоръките на здравните власти. Планът се актуализира постоянно в резултат на нови насоки, указания или при промяна на ситуацията. 
– У нас извънредните мерки бяха обявени през пролетния сезон – от март до юни, а сега продължават и до средата на юли. Това отрази ли се на летния туристически сезон за Агенцията? Имам  предвид, на подготовката за него и броя на заявките за почивка?
– В глобален мащаб туризмът е един от най-засегнатите сектори. Разбира се, извънредните мерки оказаха влияние и при подготовката на летния сезон в нашите бази, но по-скоро чисто административно, свързани с удължаване на определени срокове – за предоставяне на картите по структурите на МО и БА, за заплащането им, както и свободната разпродажба на неусвоените и незаплатените карти за сезон „Лято 2020“. 
– Засегна ли пандемията заявките за отдих в планинските военно-почивни домове и хотелите „Олимп” в курортен комплекс Боровец, „Хармония” в Пампорово и хотел „Рибарица”, където отдихът вероятно е целогодишен?
Извънредното положение в страната бе обявено на 13 март. Целогодишно функциониращите хотели възобновиха в пълен обем дейността си на 26 май. В този период в нашите почивни бази и хотели на Агенцията се настаняваха единствено командировани лица от МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и БА. За същия период имаше и анулации на предварително направените резервации с възстановяване на суми по тях.

На почивка от Агенцията само в Гърция

Интересът на българските военнослужещи и цивилни служители към предлаганите от Агенцията почивки в чужбина се запазва и през тази година. Пандемията засегна значително всички туристически пътувания в чужбина, включително предлаганите от Агенцията. Някои от планираните групи в чужбина за сезон „Лято 2020“ бяха отказани от страните домакини – това са две планирани групи за Португалия, група за Унгария, група за остров Майорка и група за младежки CLIMS лагер в Австрия. Други групи са в процес на предоговаряне относно нови периоди и все още не са потвърдени от приемащите страни – групите за Полша, о-в Крит, Турция, Виетнам и Гърция с включен круиз.  
Относно индивидуалните резервации в чужбина към момента такива се приемат само за гръцките военно-почивни бази, които отвориха отново от 15 юни. Испания и Унгария няма да приемат индивидуални резервации за почивка за 2020 г. Към настоящия момент не се поемат индивидуални резервации също за о. Крит, Чехия, Франция, Германия, Австрия, Италия, Португалия, Полша и Румъния, като се очаква информация от партньорите относно възможността на по-късен етап за настаняване на български военнослужещи и цивилни служители от структурите на МО и БА в техните военно-почивни бази. 
Досега се забелязваше нарастване на интереса от страна на чужди военнослужещи към почивка у нас в обектите, управлявани от Агенцията. С настъпването на пандемията са преустановени запитванията за резервации от чуждестранните военнослужещи и цивилни служители за българските военно-почивни бази.
Предполага се, че с отварянето на международните граници ще се възобновят и запитванията от чуждите военнослужещи за настаняване в нашите военно-почивни домове и хотели.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани