Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Празнува батальон, посрещал Клинтън и Путин

[post-views]
Празнува батальон, посрещал Клинтън и Путин

4-batalionОбслужващият батальон към Съвместното командване на силите (СКС), който е участвал активно в изпълнението на заградителни и охранителни дейности на Аерогара София при посрещането и изпращането на президентите на САЩ – Бил Клинтън, и на Русия – Владимир Путин, отбеляза на 1 юли 
своя празник.
Формированието е подчинено на Центъра за осигуряване. Двете структури са в състава на СКС от 2011 г.
Батальонът е едно от формированията в гарнизон София с най-дълголетна история. Създаден е на 11 май 1964 г. със заповед на министъра на народната отбрана, като Батальон за осигуряване на Министерството на народната отбрана.
Първоначално дислоциран в Царските казарми на „4-ти км” – София, батальонът променя многократно наименованието си, но не и предназначението си. От батальон за осигуряване на Генералния щаб (ГЩ) през  1997 г. в периода 2006 г. до 2011 г. носи името 158-и Щабен батальон, а от  2011 г. – Обслужващ батальон.
Батальонът е участвал многократно с личен състав и техника в наши и международни учения и други прояви. Сред тях са инженерното осигуряване на дейностите в с. Царичина „Царичина дупка” от 1990 г. до 1992 г., българско-американското инженерно учение „Крайъгълен камък” през 1998 г. в гр. Трън, логистичното осигуряване на бежанския лагер „Радуша” в Северна Македония през 1999 г., КЩУ „Есен – 2001” и „Есен 2003” на полигон „Шабла”. Батальонът се е представял достойно също в българско-румънските КЩУ „Синия Дунав” – 2002 г. и „Дунавски страж” – 2007 г., в логистичното осигуряване на сборовете на началника на ГЩ
на Българската армия на НВУК „Чаралица”, в подпомагането на дейността на Държавната агенция за бежанците при овладяване на кризисната ситуация от увеличения миграционен натиск към България, в осигуряването на ежегодното честване на националните празници за 3 март и 6 май и др.
Формированието участва в изграждането на полева болница в зала „Арена Армеец” през април 2020 г., като една от мерките по противодействие на пандемията от COVID-19.
През 2010 г. към батальона е създаден Център за високо спортно майсторство, преименуван през 2016 г. на Център за елитен спорт. В центъра служат едни от най-добрите спортисти на България, които многократно са прославяли страната ни и са издигали националния флаг до най-високото ниво. Сред тях са петкратният олимпийски призьор по спортна гимнастика Йордан Йовчев, първият български спортист, участвал на зимни и летни олимпийски игри и седемкратен абсолютен европейски шампион по шорттрек Евгения Раданова, олимпийската шампионка по академично гребане Румяна Нейкова, първият в световната ранглиста по ски ориентиране за 2019 г. Станимир Беломъжев и призьорът от 7-те Световни военни игри – Ухан 2019 г., шампионът по джудо Ивайло Иванов.
Обслужващият батальон заедно с Центъра за осигуряване участват активно и в трите мисии на В0ъоръжените сили, като изпълняват задачи по логистичното осигуряване на командването и щаба на  СКС при планиране и водене на операции тренировки, учения, както и при участие в ликвидиране на последствията от бедствия. Двете формирования носят отговорност за поддържането, експлоатацията и войсковия ред в сградата на МО на  бул. „Генерал Тотлебен” № 34. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани