Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Топнаркоченгета прибрали 1 млн. лв. от мафията

[post-views]

Димитър Илиев

Шеф на отдела и сектора за 
борба с дрогата в ГДБОП зад 
решетките за подкупи и чадър 
над дилъри и трафиканти

росен стъкларяДвамата най-важни и отговорни топполицаи в борбата срещу наркотрафика и наркоразпространението се оказаха хора на мафията. Шефът на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков и шефът на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков са зад решетките за постоянно, след като бяха заловени при опит да получат подкуп от 5000 лв. Техен посредник във взимането на парите е някой си Десислав Такев, който се представял за сътрудник на американската служба за борба с наркотрафика ДЕА. Такев размахвал фалшива карта на Международна полицейска асоциация.
За да бъде разносвач на парите между мафията и топченгетата, той прибирал по 10 на сто от сумата. Ковчежник пък на полицейската банда била разузнавачка в отдела за борба с кражбите на автомобили в Главната дирекция „Национална полиция“ на МВР Василена Фикирлийска.
Заради грандиозния скандал с корумпираните наркоченгета 
оставки подадоха 
зам.-главният секретар на МВР
Георги Арабаджиев и директорът на антимафиотската служба Ивайло Спиридонов.
Според обвинението, по което четиримата са разследвани от Специализираната прокуратура, дейността на групата е била в няколко направления – получаване на подкупи от групи за наркотрафик и наркоразпространители, получаванe на подкупи за неутрализиране на конкуренти на наркопазара у нас и предоставяне на предварителна информация за предстоящи действия по разследването. Групата е действала от 2017 г.
Панков, Ванков, Фикирлийска и Такев бяха задържани миналия четвъртък. Един от столичните наркобосове  Росен Кръстев–Стъкларя е дал белязаните 5000 на комисар Панков. Преди това той е пуснал сигнал до отдел „Вътрешна сигурност“ в МВР и дал показания, че 
Панков и Ванков са вземали пари за чадър от 2017 г. насам
Дори го предупреждавали за предстоящи арести и той бягал в Гърция.
Росен Кръстев разказал за цялата си комуникация с Цветан Панков. Дал и записи на разговорите им по телефона. Когато комисар Панков му звънял, Стъкларя включвал телефона на високоговорител, а жена му записвала. Росен Кръстев–Стъкларя в миналото е работил за Бандата на чуковете, след това стана свидетел срещу тях. От години е самостоятелен играч на наркопазара. Той признал, че е плащал на полицаите, за да разследват конкурента му на пазара Габриел Боцев–Жабата, който има две дела като лидер на престъпна група за дрога, осъждан е, но продължавал да се занимава с наркотици.
Росен Кръстев–Стъкларя е в наркобандата на Радо Ланеца и Весо Паяка, които се издирват от август миналата година по разработка на Панков и Ванков. Независимо че са издирвани, на 24 юни те дали показания пред съдия срещу двете ченгета. На заседанието 
прокурорът призна, че не е знаел за издирването им
и веднага са прибрани в ареста. В показанията си Ланеца разказал, че полицаите от ГДБОП, които се борят с наркотрафика, вземат пари от мъж с прякор Турчина, за да покровителстват неговата организация. Твърди още, че посредникът – Десислав Такев, който вземал подкупите, ги носел на Ванков. Златомир Запрянов пък разказал за тефтера си, в който записвал плащани суми. За абревиатурите БОБ-1 и БОБ -2 твърди, че са парите на Панков и Ванков.
Радо Ланеца също разказал, че Ванков е бил пред уволнение заради сериозен гаф и шефът му Цветан Панков го е спасил от уволнение. Защитата на арестуваните полицаи разказа за наградите, които са получавали в България и чужбина. Според тях двамата са разследвали бандата на Ланеца и сега мафиотите си отмъщават за това.
Разпитваните по делото разказвали за различни суми, които е трябвало да им плащат – от 5000 до 50 000 лв., съобщиха от МВР и прокуратурата.
Касиерка на полицейската банда била полицайката Василена
Фикирлийска, която според прокуратурата е интимна приятелка на Панков. Тя събирала парите в жилище в „Студентски град“, а в метална каса в него при претърсването са открити около 900 000 лв. Фикирлийска е дъщеря на бившата депутатка от ГЕРБ Йорданка Фикирлийска. Интересното е, че тя е от кюстендилското с. Стоб, откъдето е и бившия вътрешен министър Веселин Вучков. От същото село е и сегашният зам.-директор на ГДБОП Стоян Темелакиев, който, преди да стане заместник на Ивайло Спиридонов през 2015 г., също е работел в отдела за борба с наркотрафика в ГДБОП.
Цветан Панков и Кирил Ванков играели на доброто и лошото ченге и пред хората от наркобизнеса демонстрирали конфликтност, твърди говорителят на главния прокурор Сийка Милева. „Единият фиктивно изготвял справки, доклади и сигнали срещу тях, а другият им обещавал помощ и съдействие срещу получаването на определени парични суми.“
„Общо казано, единият създаваше проблеми на престъпния свят, а другият се срещаше с тях и искаше парите. Считам, че те са оказвали давление под формата на заблуждение непряко! 
Добри манипулатори са, добре се възползват от ситуацията и най-вече, когато служителите имат нужда от помощ, подкрепа, методически указания. Пряко не са оказвали натиск, но под формата на манипулативно давление“, разказа директорът на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков.
Според разследващите от действията на групата са били провалени редица разследвания у нас и в чужбина. Пострадал е и имиджът на България пред чуждите ни партньори.
„Засегнат е международният авторитет на страната ни заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали сътрудничество с чуждите служби. Вярвам, че органите на МВР бързо ще върнат доверието към чуждестранните ни партньори. В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица наказателни производства в страната и чужбина чрез предоставянето на предварителна изпреварваща информация на разследваните лица за предстоящи действия по разследването и задържания от страна на правоохранителните органи“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
Разследването срещу двамата полицаи тече дори по време на провеждането на крупна акция срещу трафик на общо 1 т кокаин, в който участват още 5 държави. На 31 януари са задържани близо 
500 кг кокаин в над 6600 кашона с цитруси
внос от Колумбия. Задържаният кокаин е предизвикал напрежение и взаимни обвинения в предателство между двете групи, за които има данни, че се занимават с наркотрафик. По това време разследващите засичат посредник, който влиза във връзка със служителка на ГДБОП, за да търси съдействие. Тя е поставена под наблюдение, а разследващите стигат до гласовете на началника на сектора за борба с наркотрафика и разпространението, както и прекият му началник – шефът на отдел „Наркотици“ в ГДБОП.
Пред разследването е била поставена и още една задача – да се филтрира комуникацията на Ванков и Панков със службите на други държави от ЕС с цел да се попречи на двамата да блокират международни действия по пресичането на канала за наркотрафик. Двамата успешно са заблудени, а на 14 април започва международната операция Torta Ahogada, провеждаща се на териториите на Испания, България, Нидерландия и Колумбия. При нея са иззети пратки с над 1 т кокаин и са задържани 18 души. В действията по неутрализиране на групата взимат участие повече от 300 полицейски служители.
По-късно антимафиотите поемат ангажимент да осигурят безпроблемното преминаване на пратка от близо 400 кг кокаин за Западна Европа. От „Вътрешна сигурност“ наблюдават, че в отдел „Наркотици“ в ГДБОП само имитират работа. Част от този товар е първата пратка от 40 кг, който е 
задържан в „Студентски град“ 
уж от случаен патрул
Двамата антимафиоти поемат ангажимент да ударят конкурентна група, но искат допълнителна сума. Получаването й било уговорено за 25 юни вечерта и единият шеф в ГДБОП лично пристига, за да вземе парите и да гарантира, че този път пробив няма да има. В този момент той бива задържан на местопрестъплението, а скоро след това са арестувани и останалите в групата. Според прокуратурата намеренията на международната престъпна група са били да организира на българска територия лаборатория, където по химичен път да се извежда наркотичното вещество, което впоследствие да бъде транспортирано за Западна Европа и най-вече Испания.

Най-ново

Избрани