Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров:Признание за нашия авторитет

[post-views]
Флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров:Признание за  нашия авторитет

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е  на второ място в света

vmumednikarovВисше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ се нарежда на почетното второ място в класацията на Международната асоциация на морските университети (IAMU) за 2019 г. Трите основни критерия, по които е направена класацията, са: образование, наука и осигуряване на обучение. Класацията оглавява Австралийският морски университет в Тасмания. В първата десетка влизат университети от САЩ, Германия, Индия, Япония, Русия, Грузия, Румъния и Филипините, които в генералното класиране се нареждат след нашето военноморско училище.

– Как оценявате факта, че Международната асоциация на морските университети класира родното ВВМУ на второ място по престиж в света? Това признание за какво е, г-н флотилен адмирал?
 – Приемаме класирането на училището на второ място в света в тази изключително престижна класация на Международната асоциация на морските университети като безспорно доказателство за авторитета, за изградения позитивен имидж на училището, и то в световен мащаб. Тази класация е направена по обективни критерии и дава реална представа за различните аспекти в развитието на различните морски училища. Фактът, че говорим за Международната асоциация на морските университети, която по същество представлява елитарен клуб от най-добрите морски университети в света, който включва над 60 организации. И то приемани по специални критерии за наличие на минимум 4-годишен курс на обучение по бакалавърски програми, за наличие на магистърски и докторски програми. Има и специални изисквания по отношение на учебната и учебно-изследователската инфраструктура.
Всичко това ни дава основание гордо да заявим факта, че училището наистина е в елита на международното морско образование. В последните няколко години ние също така имахме успешни класирания – били сме на осмо и на шесто място. Но успехът, постигнат през 2019 г., за нас наистина е уникален, защото да заемеш второ място в тази класация, и то непосредствено след един от лидерите в това отношение – морския колеж на Австралия от университета на Тасмания, това наистина е безспорно доказателство за нашите авторитет и престиж.
– Чия е заслугата за този български успех?
– Заслугата за този успех е на целия колектив на нашето училище. На първо място на нашия професорско-преподавателски състав, на изследователския състав. Разбира се, не мога да не отбележа ролята на колегите, които управляват учебната и научноизследователската дейност в училището, за това, че успяват да създадат необходимата организация и разбира се, заслугата е на хилядите възпитаници на морското училище, които със своята успешна професионална реализация след завършването показват и доказват по безспорен начин качеството на обучението, което получават тук, и превръщат името на ВВМУ в световно утвърден бренд  в областта на морската индустрия.
– Второто престижно място в света за нашето ВВМУ освен самочувствие и гордост носи ли привилегии и предимства за училището във вътрешен и международен план? Това повишава ли юридическата стойност на дипломите на неговите възпитаници?
– Можем да кажем, че предимството от това класиране по-скоро е повишен международен престиж, по-висока атрактивност на училището в международен и национален план. 
Атрактивност по отношение на избора на училището като място за образование, тоест нашите кандидати да изберат училището. А също така това е и атрактивност на училището като партньор в различни образователни и научноизследователски проекти от нашите приятели, колеги и партньори от чуждестранни университети и институции. А що се касае до юридическата стойност на дипломата, не бих казал, че я повишава, а по-скоро я потвърждава. 
Нека не забравяме, че дипломите на ВВМУ са международно признати още от далечната 1959 г. Няколко десетилетия нашето училище беше може би единственото в България, чиито дипломи имаха международно признание. А сега е факт, че нашите възпитаници, освен че работят за ВМС на България, за други структури на Въоръжените сили, те са по същество избирани и от най-престижни световни корабни и корабоплавателни компании.

logoСедалището на IAMU е в Токио

Международната асоциация на морските университети (International Association of Maritime Universities – IAMU) е международна общност от университети, посветили своята дейност на високото качество на морското обучение и морската практика (Maritime Education and Training – MET), както и на високо качество на изследвания в сферата на морските науки. IAMU е елитен световен клуб на морските университети с високи критерии за предоставяне на признато висше морско образование. Асоциацията е основана през ноември 1999 г. като неправителствена организация с идеална цел от седем университета, представящи пет различни континента. Седалището на IAMU е в Минато, Токио, Япония.
От 1999 г. насам IAMU драстично е увеличила броя на своите членове, които към началото на 2020 г. наброяват 67 университета/академии/факултети, работещи в морската сфера от общо 35 държави заедно с Nippon Foundation. Членовете на IAMU са разделени в три региона – Европа и Африка; Азия, Пасифика и Океания; Америка. Всеки регион има свой представител в Международния изпълнителен борд (International Executive Board – IEB) на IAMU. IAMU има почетен председател (сенсей Йохеи Сасакава, председател на Nippon Foundation). Също така за организацията работят и четири специализирани комитети по политика и планиране, академични дейности, сътрудничество и финанси.
IAMU организира ежегодно своето най-голямо събитие – Годишната генерална асамблея (Annual General Assembly – AGA), като всички членове на IAMU имат възможност да кандидатстват за домакинство на това мероприятие. Интересен факт е, че през 2017 г. ВВМУ има честта и удоволствието да бъде домакин на 18-ата генерална асамблея на Асоциацията. През октомври 2019 г. в Токио се проведе и юбилейната 20-а генерална асамблея на IAMU.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани