Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕС върви по стъпките на Илон Мъск

VA233_Status_FeaturedЕвропейският съюз ще вложи повече средства за изстрелване на ракети, сателитна комуникация и космически проучвания, за да запази позициите си и да бъде в крак с амбициите на САЩ и Китай, заяви Тиери Бретон, еврокомисар за вътрешния пазар, който отговаря и за космически сектор, в интервю за „Ройтерс“. През последните десетилетия Европа се стреми да изгради независим от САЩ и Русия достъп до Космоса, за да подпомогне индустрията си, и има редица успехи като ракетите „Ариана“ и системата „Галилео“, която е отговор на американския GPS.
Появата на американски компании като SpaceX на Илон Мъск с нейните ракети за многократна употреба, както и бързият напредък на Китай, включително първото кацане на далечната страна на Луната миналата година, дава нов тласък на амбициите на Европа. „Космосът е една от силните страни на Европа и ние ще осигурим нужното, за да ускорим развитието в тази сфера“, каза Бретон. За първи път бюджетът на ЕС ще бъде използван за развитието на нови технологии за изстрелване на ракети, включително такива за многократна употреба.
ЕС за първи път ще подпише споразумение с „Арианаспейс“ за 1 млрд. евро гарантирани поръчки в замяна на повече иновации, като това трябва да даде и по-голяма видимост на усилията на съюза. „SpaceX предефинира стандартите за ракети, така че „Ариана 6“ е необходима стъпка, но не и крайната цел: трябва да започнем да мислим отсега за „Ариана 7“, каза Бретон.
Бретон, който се надява Европейската комисия да осигури 16 млрд. евро за космически изследвания в следващия си бюджет, заяви, че ще предложи Европейски космически фонд от 1 млрд. евро за стимулиране на нови компании и идеи. Той също така иска да започне състезание, което да предостави безплатен достъп до ракети и сателити на стъртъп компании, за да стимулира иновациите.
Бретон планираше по-ранно въвеждане на новото поколение спътници за сателитната навигационна система „Галилео“ – в края на 2024 г. вместо през 2027 г. Новите сателити ще могат да взаимодействат помежду си и ще предоставят по-точен сигнал.
Друг проект е сателитна система, която да даде високоскоростен достъп до интернет на всички граждани на ЕС, и система за управление на космическия трафик, за да се избегнат сблъсъци в Космоса, които стават все по-вероятни с бързото увеличаване на броя на спътниците.

Путин вече може да 
остане на власт до 2036 г.

putinПоправките в руската конституция са получили подкрепата на 77,92% от участвалите в т. нар. всенародно гласуване, което продължи цяла седмица и завърши в сряда. Против са 21,27% според съобщение на Централната избирателна комисия.
Официозът „Российская газета“ нарече референдума „безпрецедентен не само по продължителност, но и по откритост“. Президентът Владимир Путин започна проекта за конституционни промени през януари. Текст, добавен впоследствие, му дава право на още два мандата след края на сегашния, изтичащ през 2024 г. Така 67-годишният държавен лидер би могъл да остане на власт до 2036 г., когато би бил на 83 години.
Промените, гласувани в пакет, предвиждат и някои социални придобивки, а хетеросексуалният брак се определя като единствена форма на съпружески съюз.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top