Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Живот на пауза във фотографски кадър

[post-views]

Man, wearing protective face mask, walks on Ginza boulevard during a snowfall in TokyoСедмото издание на фотографския фестивал ФотоФабрика е под знака на коронавируса, който парализира света. И под заглавие Memento Mori („Помни, че си смъртен”) традиционно се провежда в Националната галерия –Двореца. Осемнайсет наши автори, работещи у нас и в чужбина, излагат творбите си, обточени в рамката на сюрреалистичния живот, в който милиарди хора бяха принудени да съществуват. Живот на пауза би могло да бъде другото заглавие на изложбата, затворила в кадър преживяванията ни в света, който ни се случи, докато правехме други планове за него…  
Светлана Бахчеванова, Павел Червенков, Стоян Ненов, Яна Паскова, Евгени Димитров и останалите им колеги ни показват до 16 август своя фокус към тези времена: на страхове, на спрени планове и пресечени надежди.
В изложбата специално участие взема и световноизвестният фотограф Ървин Олаф, който през 2016 г. отново гостува на ФотоФабрика. Сега той специално показва слайдшоу с фотографии от серията „Априлска шега, 2020”, заснети в кошмара на първите месеци на пандемията.
Събитията на ФотоФабрика са винаги различни и носят почерка на създателя и вдъхновителя си – Еми Барух. Особено в сама по себе си необичайната тема за пандемията, която не оставя света… 
 

София Филм Фест” – онлайн, под небето и в киносалона
„София Филм Фест” гъвкаво се нагоди към корона ситуацията. И макар да е сред първите големи културни събития, отменени заради нея, той намери форма да зарадва почитателите си. Които наистина са специална група киномани от вече 24 години насам. 
2_1_SisterФилмите този път „се дават” онлайн, под покрива на Дома на киното и на открито, но защитено пространство зад НДК – Платформа А6. 
Фестивалният директор Стефан Китанов вече откри феста с с южнокорейския носител на 4 Оскара от тази зима „Паразит”, една истинска социална сатира.
В Дома на киното върви ретроспектива на филмите на финския режисьор Аки Каурисмаки и свързаната изложба „Златната земя на копнежа”. Онлайн се представя програмата „Десетилетие на българското кино” по Neterra.tv, а дискусиите с участие на режисьори са наживо в Дома на киното.
В Платформа А6 ще се прожектират и други заглавия на фестивала, сред които българският филм „Сестра” с режисьор Светла Цоцоркова (с вече 5 международни отличия, закупен за разпространение от Китай и Франция),  „Босият император” (Белгия, Холандия, Хърватия и България) с участието на Джералдин Чаплин и Удо Киер и др. Други 2 открити сцени за филмите на фестивала са в парка на Военната академия и новооткритата сцена зад музея „Земята и хората”. На нея е и първата прожекция в София на „Бащата”, трети филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, спечелил „Кристален глобус” в Карлови вари.
До 19 юли ще се показват всичките 80 селектирани филми, основно онлайн чрез платформата Festival Scope & Shift 72. Така ще ги гледат и журитата в основния, късометражния и в балканския конкурс, без да идват в София (програмата е на сайта на siff.bg). Беше показан вече „Ялда-нощ за прошка” с голямата награда на фестивала „Сънданс” и операторството на Юлиан Атанасов.
Фестивалът ще продължи с изданието „София Филм Фест ЕСЕН” в края на септември с много шедьоври, сред които и класиката на Фелини „Сладък живот”. Тогава се очаква да дойдат и някои от известните имена на киното. През септември ще се проведат и изданията на феста в Бургас, Пловдив и Варна.
Филмът „Сестри” на Светла Цоцоркова

Най-ново

Виж още

Избрани